28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 29.09.2022 09:41 | Son Güncelleme: 29.09.2022 09:52

ABD'nin Florida'da Ian Kasırgası nedeniyle 2,5 milyon kişiye tahliye emri verildi

ABD'nin Florida eyaletinde etkili olan Ian Kasırgası'nın neden olduğu sel nedeniyle bir milyon kişinin elektriği kesildi. Gelecek bir kaç gün içinde daha şiddetli olması beklenen kasırga nedeniyle 2,5 milyon kişi için tahliye emri verildi
ABD'nin Florida'da Ian Kasırgası nedeniyle 2,5 milyon kişiye tahliye emri verildi

ABD'nin Florida eyaletine kategori 4 seviyesinde ulaşan Ian Kasırgası, ilk günde sel baskınları ve yıkımlara neden oldu, yaklaşık 1 milyon kişiyi elektriksiz bıraktı. Florida'nın Fort Mayer kentine ulaşan kasırga nedeniyle bir iki saat içinde sokaklar ve binaların giriş katları ile otoparklar sular altında kalırken, sel sularının bazı araçların boyuna ulaştığı görüldü. 

Fırtınanın sürüklediği okyanus dalgaları nedeniyle su seviyesinin yer yer 2 metreye kadar yükseldiği kentte ve civar bölgelerde, elektrik kesintilerini takip eden poweroutages.us internet sitesindeki bilgilere göre 1 milyona yakın kişi elektriksiz kaldı.

Su seviyesi 1965'ten beri en yüksek seviyede

Yaklaşık 240 kilometre hızla karaya ulaşan Ian Kasırgası, Florida'nın kuzeyine doğru ilerlerken, zincir mağaza yönetimleri kasırga güzergahındaki 70 şubenin kapatılacağını veya çok kısıtlı saatlerde açık kalacağını duyurdu. Ian'ın karaya en yüksek hızla inen kasırga olduğu tespitini paylaşan meteoroloji uzmanları, Fort Mayer'deki su seviyesinin, ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1965'ten bu yana en yüksek rakam olduğunu kaydetti. 

2,5 milyon kişiye tahliye emri

Ülkede gelecek birkaç gün içinde Atlantik Okyanusu'ndan ülke ana karasına yaklaşan şiddetli Ian Kasırgası'nın etkisi altında kalacağı uyarısı yapıldı. Meksika Körfezine kıyısı olan bölgelerinde yaşayan 2,5 milyon kişiye kasırga nedeniyle tahliye emri verildi.

Bugün, Tampa bölgesinin güney kesimlerini vurması beklenen kasırga dolayısıyla olağanüstü hal ilan edilen bazı bölgelerdeki 2,5 milyon kişi, eyaletin doğu ve kuzey bölgelerine doğru harekete geçti. Tampa bölgesinde sert rüzgarlar ve yağış etkili oldu.

Yüzlerce uçuş iptal edildi

American Airlines, eyaletin çoğu bölgesinde hayatı felç eden kasırga nedeniyle Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Georgia gibi Florida'ya yakın eyaletlere yapılan uçuşlarda, yolcuların tarih değişiklikleri hizmetlerini ücretsiz yapacağını açıkladı. ABD'li hava yolu şirketi, kasırganın ilk gününde 600 civarında uçuşu iptal etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA