28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.12.2022 15:46 | Son Güncelleme: 21.12.2022 16:13

Afganistan'da kız öğrenciler üniversitelere giremedi

Afganistan'da, Taliban dün açıkladığı yasak hayata geçti. Ülke genelinde tüm özel ve devlet üniversitelerinde kız öğrenciler kapıdan içeri alınmadı
Fotoğraf: Wakil Kohsar-Getty Images
Fotoğraf: Wakil Kohsar-Getty Images

Afganistan'da Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafız Ziya Haşimi, dün ülkedeki tüm kamu ve özel üniversitelere genç kızların eğitimiyle ilgili talimat gönderildiğini açıkladı. Buna göre; Bakanlar Kurulu kararı ile kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındı.  Karara ilk tepki ABD ve BM'den geldi. Buna rağmen bugün üniversitelerine gitmeye çalışan binlerce kadın öğrenci, kampüs kapılarında ağır silahlara sahip Taliban militanları tarafından durduruldu.

Uzmanlar, 'ikinci bir emir' ifadesinin uluslararası tepkileri yumuşatmak için kullanılan taktik olduğunu belirtiyor.

Miltanlar, başkent Kabil başta olmak üzere diğer şehirlerde de üniversitelerin önünde toplanan öğrencilerin içeri girmesini engellendi. Bazı üniversitelerde erkek öğrenciler, kadın sınıf arkadaşlarının içeri alınmamasına tepki gösterdi. Bazı üniversitelerde gösteriler başladı.

Henüz tanıyan ülke yok

Taliban'ın kurduğu hükümet, dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmış değil. Ancak bazı halkı Müslüman ülke yönetimleri ve Çin, örgütle dolaylı olarak temas halinde. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından üniversiteler cinsiyete göre ayrılmış, sınıflar ve girişler de dahil olmak üzere yeni kurallar uygulamaya zorlanmıştı.

Afgan liderlerden tepki

Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai Tiwitter hesabından uygulamaya tepki gösterdi. Söz konusu kararın endişe verici olduğunu aktaran Karzai, ülkenin gelişmesi ve kendi kendine yetebilecek seviyeye ulaşması için kız-erkek, Afganistan'ın her ferdinin eğitim alması gerektiğini ifade etti. Karzai, "Eğitimin engellenmesi Afganistan'ın kalkınmasına ve refahına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda aziz ülkemizi daha fazla fakirlik ve çaresizlik ile karşı karşıya bırakacak ve yabancılara daha fazla muhtaç hale getirecektir" ifadelerini kullandı. Eski Cumhurbaşkanı Karzai, Taliban yönetiminin bir an önce kızlara yönelik tüm eğitim kurumların kapılarının açmasını istedi.

"Karar gözden geçirilmeli"

Afganistan'daki Tacik toplumunun önemli isimlerinden Afgan siyasetçi ve eski Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ise açıklamasında, eğitimin tüm vatandaşlar için temel bir hak olduğunu belirtti. Abdullah, "Kızları bu haktan mahrum bırakmak üzüntü verici. Tüm vatandaşlarımızın isteği eğitim kapılarının kadınlara açılması yönündeyken, ben de bir Afganistan vatandaşı olarak okul ve üniversite kapılarının kapatılma kararının gözden geçirilmesini istiyorum ve bekliyorum." ifadelerini kullandı. Taliban yönetimi, dün, Bakanlar Kurulu kararı ile kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığını duyurmuştu.