27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.05.2022 11:25 | Son Güncelleme: 08.05.2022 11:53

Amazon’daki ormansızlaşma nisan ayında rekor seviyeye ulaştı

Amazon’daki ormansızlaşma rekor seviyeye ulaştı. Son verilere göre Nisan ayının ilk 29 gününde 1.012.5 kilometrekare alan yok edildi. İklim aktivistleri, bu durumdan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu sorumlu tutuyor
Amazon’daki ormansızlaşma nisan ayında rekor seviyeye ulaştı

Brezilya'nın Amazon bölgesindeki ormansızlaşma, Nisan ayı için rekor seviyelere yükseldi ve geçen yıl aynı ayda yok edilen orman alanını neredeyse iki katına çıkardı. Ön veriler, çevre aktivistlerini endişelenmesine neden oldu.  Ulusal Uzay Araştırma Ajansı Inpe'nin son yayınladığı verilere göre, Nisan ayının ilk 29 gününde bölgedeki ormansızlaşma toplam 1.012.5 kilometrekare olarak kaydedildi. 2015-2016'dan bu yana aylık veri serisini kayıt altına alan ajans, önümüzdeki hafta Nisan ayının son gününe ilişkin verileri raporlayacak.

New York'un iki katı büyüklüğünde alan yok edildi

Ormansızlaştırma rakamlarında bu yıl Ocak ve Şubat aylarında görülen rekorlardan sonra Nisan ayındaki artış bu yıl ki üçüncü rekor oldu. Bölgedeki ormansızlaşma 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 69 arttı. Bu verilere göre yılın ilk dört ayında Amazon’da, 1,954 kilometrekare alan yok oldu. Yani New York şehrinin iki katı büyüklüğünde bir alan Amazon'dan silindi.

"Bu kaybın nedeninin adı: Jair Bolsonaro"

Amazon'daki ormansızlaşma, sağcı başkan Jair Bolsonaro'nun 2019'da göreve başlamasından ve çevre korumasını zayıflatmasından bu yana hızla arttı. Bolsonaro, Amazon'da daha fazla çiftçilik ve madenciliğin yapılırsa bölgedeki yoksulluğun azalacağını savunuyor.

Climate Observatory başkanı Marcio Astrini, ”Bu kaybın nedeninin bir adı ve soyadı var; Jair Messias Bolsonaro” dedi. Astrini konuyla ilgili açıklama yapmaları için çevre ve adalet bakanlıklarına seslendi. Bakanlıklar yaptıkları ortak  açıklamada, hükümetin çevre suçlarıyla mücadele için büyük çaba sarf ettiğini, polis ve çevre yetkililerinin beş Amazon eyaletinde ormansızlaşmayla mücadele için işbirliği yaptıklarını söyledi.

University College London'da iklim tehlikeleri profesörü Bill McGuire, Brezilya'daki Amazon'un geçen ayki ormansızlaşma seviyesinin "dehşet verici bir haber" olduğunu belirtti. McGuire attığı tweette, "Bu ormanları mahvolunca özleyeceğimizi söylemek, ciğerlerimizi mahvolunca özleyeceğimizi söylemek gibi" dedi. Amazon'un korunması, küresel ısınmaya neden olan çok miktarda karbondioksiti emmesi nedeniyle iklim değişikliğini durdurmak için hayati önem taşıyor.

(Kaynaklar: The Guardian, Independent)