07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.02.2023 04:31

Antarktika buzulları en düşük seviyesinde

İklim değişikliğinin somut etkilerinin en net görüldüğü bölgelerden olan Antarktika’nın buzullarındaki erime tüm zamanların rekor seviyesine ulaştı
Antarktika’da yaşayan Weddell foku.
Antarktika’da yaşayan Weddell foku.

ABD’nin Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’ne göre ısınan hava ve suyla birlikte, şubatın ikinci haftası itibarıyla bölgedeki buzul alanı 1.91 milyon kilometreye düştü. Son rekor geçen yıl kırılmış ve bölgedeki buzul miktarı 1.92 milyon kilometre olarak ölçülmüştü.

1 milyon kilometrelik buzul, kabaca Britanya’nın tüm adalarını kaplayabilecek bir miktar demek. Üstelik durumu gözlemleyen sadece bilim insanları değil, kıtanın etrafından geçen araştırma, yolcu ve balıkçı gemileri de benzer tespitlerini sık sık bildiriyor. Bölgede buzul yoğunluğunun sadece Weddell Denizi’yle sınırlı kaldığı belirtiliyor.

Antarktika buzulları 1970’ten beri düzenli olarak uydudan takip ediliyor. Buzulların miktarı 40 yıl içinde büyük farklılıklar gösterse de en büyük azalışın son birkaç yılda görülmesi dikkat çekici. Antarktika’da sıcaklıklar ise uzun vadeli ortalamaların 1.5 derece üzerinde seyrediyor.