31 Ekim 2026, Cumartesi
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 31.10.2026 18:00 | Son Güncelleme: 31.10.2026 18:07

AP: İran'ın ABD üslerine saldırıları milyarlarca dolar hasara yol açtı

Associated Press'in yayımladığı rapora göre, İran’ın Orta Doğu’daki 20'den fazla ABD üssüne düzenlediği saldırılar milyarlarca dolarlık ekipman hasarına yol açtı
AP: İran'ın ABD üslerine saldırıları milyarlarca dolar hasara yol açtı

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı, uydu görüntüleri ve yerel yetkililerle yaptığı görüşmeler sonucunda, İran saldırılarının ABD üslerinde yol açtığı hasara ilişkin​​​​​​​ bir rapor yayımladı. Rapora göre, Ağustos ayı sonuna kadar İran ya da İran destekli milis gruplarının üstlendiği 115’ten fazla insansız hava aracı veya füze saldırısı, Orta Doğu'daki 26 ABD askeri üssü ve ABD’ye ait teçhizatın bulunduğu diğer tesislerdeki binalara hasar verdi ya da bunları tahrip etti.

İran, üslere saldırmadan önce uçak hangarlarını ve saldırı erken uyarı sistemlerini hedef alarak, daha büyük saldırılar için kendine yol açtı.

ABD'nin Orta Doğu'daki varlığını yeniden şekillendirdi

Kuveyt'teki üsler başta olmak üzere İran saldırılarının bilançosunun milyarlarca dolar olduğu belirtiliyor.

İki bölgesel yetkili, İran'ın ABD üslerine verdiği bu hasarın, ABD’nin Orta Doğu’daki varlığını önemli ölçüde yeniden şekillendirdiğini ve ABD’nin varlıklarının çoğunu Basra Körfezi’nden çektiğini belirtti. Bu yetkililerden biri, bunlar arasında uçaklar, hava savunma sistemleri, iletişim sistemleri ve üs operasyonları için hayati önem taşıyan diğer teçhizatın da bulunduğunu söyledi.

Pentagon: Üslerimiz iyi korunuyor

Konuya ilişkin ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) herhangi bir yorum gelmezken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü​ Sean Parnell AP'ye açıklamalarda bulundu.

Parnell, "Üslerimiz iyi korunuyor ve ABD ordusu hiç olmadığı kadar güçlü" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA