12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.10.2024 13:51 | Son Güncelleme: 12.10.2024 13:56

Avustralya’da cumhuriyete doğru: Kral Charles, görevden alınmak istenirse direnmeyecek

Avustralya’da cumhuriyetçi görüşler yaygınlaşıyor. Britanya Kralı 3. Charles, Avustralya halkı tarafından devlet başkanlığı görevinden alınmasına karar verilmesi halinde durumu kabul edeceğinin sinyallerini verdi
Avustralya’da cumhuriyete doğru: Kral Charles, görevden alınmak istenirse direnmeyecek

Britanya Kralı Charles’ın Avustralya’nın cumhuriyetçi kampanyacılarına karşı uzlaşmacı bir tavır sergileme kararı aldığı ve ülkenin onu “devlet başkanı” olarak değiştirme kararı alırsa buna direnç göstermeyeceği belirtildi. Kral Charles, İngiliz Milletler Topluluğu’nun (Commonwealth) bir üyesi olan Avustralya’da devletin başı konumunda. Ancak cumhuriyetçi görüşte olanlar, bunun arkaik bir yapının parçası olduğu ve değişmesi gerektiğini savunuyor. The Times’ın aktardığına göre Avustralya Cumhuriyetçi Hareketi (ARM), bu ay Avustralya’ya gelecek Kral ile bir görüşme istedi. Daily Mail’in aktardığına göre Kral’ın asistan özel sekreteri Nathan Ross, monarşi karşıtlarına verdiği yanıtta, “Majesteleri anayasal bir hükümdar olarak bakanlarının tavsiyelerine göre hareket eder. Dolayısıyla Avustralya’nın bir cumhuriyet olup olmayacağına Avustralya halkı karar verir” dedi. 

ARM kendini, “Avustralya’da bir cumhuriyet isteyenlerin ve devlet başkanının Avustralyalı olması gerektiğini düşünenlerin temsilcisi” olarak niteliyor. 1999 yılında Avustralya’da ülkenin bir cumhuriyet olması için referandum yapılmış, ancak oy kullananların neredeyse yüzde 55’i hayır demişti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese daha önce ülkenin devlet başkanının Avustralyalı olması gerektiğini söylemişti. Ancak Başbakan daha sonra öncelikleri arasında yeni bir referandum bulunmadığını vurguladı. Buckingham Sarayı’ndan bir sözcü konuyla ilgili olarak, “Tıpkı annesi gibi Majesteleri bu konuda karar mercinin Avustralya halkı olduğunu düşünüyor” dedi. Kral’a yakın kaynaklar, Charles’ın Commonwealth ülkelerinde yayılan cumhuriyetçi görüşlere “kulak tıkamadığını” belirtti.

Doktorlar eşlik edecek

Kral’a 11 günlük Avustralya seyahatinde iki doktor eşlik edecek. Bu Charles’ın Kral olduktan sonra bir Commonwealth ülkesine yaptığı ilk ziyaret olacak. Kral, bu vesileyle şubat ayından bu yana gördüğü kanser tedavisine de ara verecek. The Times’a konuşan kaynaklar, tedaviye devam edilip edilmeyeceğine seyahatten sonra doktorların tavsiyesi doğrultusunda karar verileceğini belirtti.