26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2022 09:17 | Son Güncelleme: 01.09.2022 09:22

Avustralya'dan eski Japonya Başbakanı Abe'ye Onursal Dost Nişanı

Avustralya'da, temmuz ayında suikasta kurban giden Japonya eski Başbakanı Abe Şinzo'ya, 'Avustralya Onursal Dost Nişanı' verildi
Avustralya'dan eski Japonya Başbakanı Abe'ye Onursal Dost Nişanı

Avustralya hükümeti, 2012-2020 dönemindeki göreviyle Japonya'da "en uzun süre başbakan" unvanına sahip Abe Şinzo'yu, ülkenin en büyük şeref ödüllerinden birine layık gördü. Hükümet bildirisinde Abe, özel stratejik dostlukla, iki ülke ilişkilerini yeni seviyelere yükselten 'birinci düzey tecrübeli devlet adamı' şeklinde nitelendirildi. Ölmeden önce Abe'nin, ödülü resmen kabul ettiği aktarılan bildiride, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonu ve Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad) çabaları nezdinde, Abe'nin küresel bazda liderliği "dikkat çekici" olarak gösterildi.

Bildiride "Uzun siyasi kariyeri boyunca Abe, Avustralya'ya gerçek dostluğunu ve Avustralya-Japonya ticari ve ekonomik ilişkileri, savunma iş birliği ve toplumdan topluma bağları geliştirmeye olan derin kararlılığını gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

Japonya'da Üst Meclis seçimleri arifesinde eski Başbakan Abe Şinzo, 8 Temmuz'da partisinin, batıdaki Nara kentindeki açık hava etkinliğindeki konuşması esnasında suikast sonucu hayatını kaybetmişti. 

Kaynak: AA