19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.04.2023 14:10 | Son Güncelleme: 22.04.2023 14:29

Avustralyalı ünlü komedyen Barry Humphries hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü komedi karakteri Dame Edna Everage ile tanınan Avustralyalı şovmen Barry Humphries 89 yaşında hayatını kaybetti
Humphries, Dame Edna, Sir Les Patterson ve Sandy Stone gibi karakterlere hayat verdi
Humphries, Dame Edna, Sir Les Patterson ve Sandy Stone gibi karakterlere hayat verdi

Yıldız oyuncu Mart ayında geçirdiği kalça ameliyatı sonrası yaşadığı komplikasyonların ardından Sidney'de hastaneye kaldırılmıştı. 

Humphries'in en ünlü eseri 1970'lerde İngiltere'de hit oldu ve 1980'lerin sonunda kendi TV sohbet programı olan Dame Edna Everage Experience'ı hazırladı. Diğer karakterleri arasında şehvet düşkünü sarhoş Sör Les Patterson da vardı.

Avustralya Başbakanı: Türünün tek örneğiydi

Humphries'in ölüm haberinin duyulmasının ardından, aralarında Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'nin de bulunduğu çok sayıda kişi taziye mesajlarını iletti. Albanese şu sözleri kaydetti: "Büyük bir nüktedan, hicivci, yazar ve türünün tek örneğiydi, hem yetenekli hem de ülkemiz için bir armağandı" 

Melbourne doğumlu Humphries 1959'da Londra'ya taşındı ve Maggie May ve Oliver gibi West End gösterilerinde yer aldı.

Barry Humphries


Absürdist
, avangart sanat akımı Dada'dan esinlenerek Alan Bennett, Dudley Moore ve Spike Milligan gibi çağdaşlarıyla birlikte İngiliz komedi sahnesinin önde gelen figürlerinden biri haline geldi. Dame Edna ilk olarak 1950'lerde Avustralya'da yaşarken, kendi annesine dayanarak banliyö ev kadınlarının bir parodisi olarak ortaya çıktı. Humphries, karakter olarak My Gorgeous Life (Muhteşem Hayatım) adlı bir otobiyografi bile yazdı. Sahne ve ekrandaki diğer popüler karakterleri arasındaSandy Stone da vardı. Stone için 2016 yılında "sonunda ona dönüştüğümü hissediyorum" demişti.

Kayıp Balık Nemo'da köpek balığına ses verdi

Aynı zamanda ressam olan aktör, yazar, yönetmen ve senarist, 2012 yılında hicivli tek kişilik sahne gösterisi için bir veda turnesi ilan etti. Ancak geçen yıl kariyerine bir dizi gösteriyle geri döndü.

Diğer rolleri arasında 2003 yapımı Pixar animasyon filmi Kayıp Balık Nemo'da köpekbalığı Bruce'u seslendirmesinin yanı sıra 1967 yapımı komedi filmi Bedazzled, Spice World, The Hobbit ve Absolutely Fabulous yer alıyor.

Dört kez evlenen Spender, geride Lizzie Spender'dan olan eşini ve dört çocuğunu bıraktı.