16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2023 09:14 | Son Güncelleme: 20.09.2023 10:37

Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonu ikinci gününde

Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonu ikinci gününde de devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ancak Ermeni silahlı gruplarının silahlarını teslim etmeleri halinde Yevlah’ta Karabağ’daki Ermeni temsilcileri ile görüşeceklerini açıkladı
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov

Azerbaycan Anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve Ermeni silahlı güçlerini bölgeden çıkarmak amacıyla iki gün önce Karabağ'da operasyon düğmesine bastı. 

Bölgede meydana gelen olaylar ve operasyon hakkında açıklamalarda bulunan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü mutabakata aykırı şekilde, Ermeni silahlı kuvvetlerin Karabağ'da varlığını sürdürmesinin bölgesel barış ve istikrara ciddi tehdit oluşturduğunu aktardı.

Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine ateş açması ve arazilere mayın döşemesi gerilimi tırmandırmıştı.

Operasyonun gerekçelerini sıralandı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada aynı zamanda, büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerin bölgeden çıkarılması, sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve anayasal yapının yeniden tesisi için terörle mücadele önlemlerinin devreye sokulduğu söylendi. Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verildiği de kaydedildi.

"Hocalı bölgesindeki askeri hedefler imha edilmiştir" ifadelerini kullanan Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov, bölgedeki sivillere bilgi verildiğini dile getirerek, azami hassasiyet gösterildiğini vurguladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’da görev yapan Rus barış gücü birliğinin Azerbaycan ordusu tarafından bombalandığı iddialarını yalanladı

Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde her türlü tıbbi destek ve yardımların gönderileceğini ifade eden Eyvazov, Laçın yolu ve diğer noktalarda insani yardım noktaları oluşturulduğunu belirtti.

60'tan fazla muharebe mevzisinin Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin kontrolü altına girdiğini aktaran Bakanlık, ayrıca Ermeni silahlı kuvvetlerine ait 20'ye yakın askeri araç, 40'a yakın topçu sistemi, 2 uçaksavar füzesi tesisinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

"Silah bırakılırsa görüşmeye hazırız"

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ise konu hakkında yaptığı açıklamada "Yevlah’ta Karabağ’daki Ermenilerin temsilcileri ile görüşmeye hazırız. Ancak terörle mücadele tedbirlerinin durdurulması için yasadışı Ermeni silahlı gruplarının beyaz bayrak çekmesi, tüm silahların teslim edilmesi ve yasadışı rejimin kendini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar sürdürülecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA