18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2024 22:40 | Son Güncelleme: 01.01.2024 22:51

Bangladeş'te hakim kararını verdi: Nobel ödüllü ekonomist altı ay hapis cezasına çarptırıldı

Bangladeş’te bir mahkeme Nobel ödüllü Muhammed Yunus’u çalışma yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle altı ay hapse mahkum etti
Bangladeş'te hakim kararını verdi: Nobel ödüllü ekonomist altı ay hapis cezasına çarptırıldı

Prof. Dr. Yunus'u destekleyenler davanın siyasi amaçlı olduğunu belirtiyor. Ünlü ekonomist ve kurduğu şirketlerden biri olan Grameen Telecom'dan üç meslektaşı birlikte yargılandı. Haklarındaki suçlamaları reddeden dört isim de tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldı. Karar, temyiz mahkemesine taşınacak.

Bu karar mantığa aykırı

Yunus, kararın ardından yaptığı açıklamada "Avukatlarımın mahkemede ikna edici bir şekilde savunduğu gibi, aleyhimdeki bu karar tüm yasal emsallere ve mantığa aykırı” diye konuştu. Bangladeş halkına seslenen Yunus, “Adaletsizliğe karşı, demokrasi ve insan hakları adına halkımı tek ses olmaya çağırıyorum" dedi.

Nobel Barış Ödülü almıştı

Uluslararası alanda "yoksulların bankacısı" olarak tanınan 83 yaşındaki Yunus, milyonlarca insanın yoksulluktan kurtulmasına yardımcı bir mikro-finans kredi sistemi kurmasıyla tanınıyor. Yunus ve sahibi olduğu Grameen Bankası, 2006 yılında öncü çalışmalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Karar aceleye getirildi

Yunus’un avukatlarından Abdullah Al Mamun, BBC’ye yaptığı değerlendirmede, “Bu emsali görülmemiş bir karardı. Davada gerekli yasal süreç izlenmedi ve aceleye getirildi” dedi. Mamun, “Bütün amaç Muhammed Yunus’un uluslararası itibarına zarar vermek. Bu karara karşı temyiz başvurusunda bulunacağız” diye konuştu. Avukatları, Yunus'un iş kanunu ihlalleri ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle 100'den fazla suçlamayla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

83 yaşındaki Yunus ve Grameen Bankası, Bangladeş'in kırsal kesimindeki yoksullara 100 doların altında küçük krediler vererek pek çok kişiyi yoksulluktan kurtaran ve bugün mikrokredi olarak bilinen küresel bir harekete öncülük eden çalışmaları nedeniyle 2006 barış ödülünü kazandı.

BM özel raportörü ve Uluslararası Af Örgütü'nün eski başkanı Irene Khan da Pazartesi günkü karar duruşmasında yer aldı. AFP haber ajansına konuşan Khan, mahkumiyet kararını "adaletin ayaklar altına alınması" olarak nitelendirdi.

'Zulmü durdurun' çağrısı

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Yunus’u yoksulların "kan emicisi" olarak tanımlamış ve Grameen Bank'ı fahiş faiz oranları uygulamakla suçlamıştı. Dünya çapında 170'ten fazla isim, Ağustos ayında Hasina'ya Yunus'a yönelik "zulmü" durdurma çağrısında bulundu.

İmzacıları arasında eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Virgin Group'un kurucusu Richard Branson ve U2'nun solisti Bono da vardı. Yazılan mektupta Prof Yunus'a yönelik "sürekli yargı tacizinin" durdurulması istenmişti.

Hasina ile Yunus arasındaki anlaşmazlığa neyin yol açtığı net değil ancak ünlü ekonomistin destekçileri, iktidardaki Awami League'e rakip olacak bir siyasi parti kurmayı düşündüğü için hükümetin onu itibarsızlaştırmaya çalıştığını söyledi.