Bangladeş'teki öğrenci protestolarına önderlik eden kişiler, 15 yıllık Başbakan olan Şeyh Hasina'nın istifa edip ülkeden kaçmasının ardından Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus'un geçici hükümete başkanlık etmesi gerektiğini savundu. Yönetime karşı ulusal bir ayaklanmaya dönüşen kamu çalışanı kotalarına karşı protesto hareketine öncülük eden 26 yaşındaki sosyoloji öğrencisi Nahid İslam, sosyal medyada paylaştığı bir videoda Yunus'un görevi devralmaya razı olduğunu söyledi.
İslam açıklamasında "Sürecin sabaha kadar ilerlediğini görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı'nı Dr. Yunus başkanlığında geçici bir hükümet kurulması için mümkün olan en kısa sürede adım atmaya çağırıyoruz" dedi. Ülkenin cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, daha önce yeni seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılacağı güvencesini verdikten sonra salı günü parlamentonun feshedildiğini açıkladı.
'Başka hiçbir öneri kabul edilmeyecektir'
Duyuru, protesto organizatörlerinin ordu şefiyle görüşmek üzere planlanmış bir toplantının ardından geldi. Öğrenci protestosu liderleri defalarca ordu liderliğindeki bir hükümeti kabul etmeyeceklerini söylediler. İslam, "Kanımızı verdik, şehit olduk ve yeni bir Bangladeş inşa etme sözümüzü yerine getirmek zorundayız. Öğrenciler tarafından önerilen hükümet dışında hiçbir hükümet kabul edilmeyecektir. Daha önce de söylediğimiz gibi, hiçbir askeri hükümet ya da ordu tarafından desteklenen bir hükümet ya da faşistlerden oluşan bir hükümet kabul edilmeyecektir" dedi.
Yoksulların bankacısı
84 yaşındaki Yunus, önerilen geçici hükümetin olası baş danışmanı olarak adlandırıldı. 'Yoksulların bankacısı' olarak bilinen Yunus, mikro kredilere öncülük etmesinin ardından 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'nü aldı ve küçük krediler sağlayarak milyonlarca kişinin yoksulluktan kurtulmasına yardımcı oldu. Yunus, Bangladeş'te yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalmış ve Hasina döneminde yargılanmış, ancak kendisine yöneltilen suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu savunmuştu.
Reuters'a göre Yunus'un sözcüsü, öğrencilerin geçici hükümete danışmanlık yapma talebini kabul ettiğini söyledi. Sözcü, Nobel ödüllü Yunus'un Paris'te geçireceği küçük bir tıbbi operasyonun ardından hemen Bangladeş'e döneceğini söyledi. Hasina'nın görevden alınmasının ardından ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman ordunun ülkenin kontrolünü geçici olarak ele aldığını söyledi.
Hindistan süre tanıyacak
Asian News International'ın (ANI) haberine göre, Hindistan'daki tüm partilerden temsilcilerin katıldığı bir toplantıya başkanlık eden Subrahmanyam Jaishankar, yetkilileri Bangladeş'te yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Toplantıda, Jaishankar'ın, Hasina'nın Hindistan'da olduğunu ve Yeni Delhi hükümetinin, geleceği hakkında karar verebilmesi için Hasina'ya zaman tanıyacağını söylediği ileri sürüldü. Jaishankar, hükümetin Bangladeş ordusu ile temas halinde olduğunu belirtti.