03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 06.12.2022 22:28 | Son Güncelleme: 07.12.2022 11:09

BBC yayınladı: 2022 yılının ilham veren kadınları

BBC bu yıl dünyaya ilham veren ve etkileyen 100 kadını listesini onuncu kez yayınladı. Listede İran'da ve İran'daki kadınlara destek olmak için saçını kesen protestoculardan Ukrayna First Lady'si Olena Zelenska'ya kadar birçok isim yer aldı
BBC yayınladı: 2022 yılının ilham veren kadınları - Resim: 1

BBC, 2022’de dünyanın dört bir yanından ilham veren ve etkili 100 kadının listesini açıkladı. Bunlar arasında dünya çapında müzik fenomeni Billie Eilish, Ukrayna'nın First Lady'si Olena Zelenska, aktrisler Priyanka Chopra Jonas ve Selma Blair, Rus popunun kraliçesi Alla Pugacheva, İranlı dağcı Elnaz Rekabi, rekor kıran üç adım atlama atleti Yulimar Rojas gibi birçok isim yer aldı. 

BBC listeyi yayınlarken yaptığı açıklamada onuncu kez yayınladığı 100 kadın listesinin son on yılda ne gibi ilerlemeler kaydedildiğini değerlendirme fırsatı verdiğini belirtti. Kadın liderlerin sayısından MeToo hareketine kadar kadın hakları konusunda dünyanın birçok köşesinde kadınlar için büyük adımlar atıldı. Ancak hala gidilecek çok yol var.

İşte bu yıl listede yer alan kadınlardan bazıları:

BBC yayınladı: 2022 yılının ilham veren kadınları - Resim: 2

Zar Amir-Ebrahimi, İran, Aktris

Bu yıl, ödüllü aktris ve film yapımcısı Zar Amir-Ebrahimi, seks işçilerini hedef alan bir seri katilin gerçek hikayesine dayanan bir film olan Holy Spider'daki performansıyla Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan ilk İranlı oldu.

Amir-Ebrahimi, eski bir videosu sızınca ve geçmiş aşk hayatı hakkında karalama kampanyasına maruz kalınca İran'ı terk etmek zorunda kaldı. 2008'de Paris'e taşındı, kendi yapım şirketi Alambic Production'ı kurdu ve hem kamera önünde hem de kamera arkasında etkileyici bir kariyer inşa etmeye devam etti.

BBC yayınladı: 2022 yılının ilham veren kadınları - Resim: 3

Billie Eilish, ABD, Şarkıcı ve söz yazarı

Grammy ödüllü Billie Eilish, tacizcilere seslenen Your Power adlı single'ından iklim değişikliği hakkında bir şarkı olan All The Good Girls Go To Hell'e kadar müziğiyle sınırları zorlamasıyla tanınıyor.

Bu yıl, ABD Yüksek Mahkemesi'nin anayasal kürtaj hakkını sona erdirme kararını protesto etmek için sahnesini kullanarak Glastonbury'de sahne alan şimdiye kadarki en genç şarkıcı olarak tarih yazdı. Bedeni, depresyonu ve Tourette sendromu ile yaşamak hakkında açıkça konuştu.

BBC yayınladı: 2022 yılının ilham veren kadınları - Resim: 4

Dilek Gürsoy, Almanya, Kalp cerrahı

Almanya'da göçmen Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Dr Dilek Gürsoy, önde gelen bir kalp cerrahı ve yapay kalp uzmanıdır. Avrupa'da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah olduğu için  Almanya'daki Forbes dergisine kapak oldu.

Gürsoy, kadın anatomisine özel olarak odaklanarak, düşük organ bağışı oranları göz önüne alındığında kalp nakline bir alternatifin geliştirilmesi üzerine çalışarak on yıldan fazla bir süredir yapay kalp araştırmalarının ön saflarında yer alıyor. Bir otobiyografi yazdı ve şimdi kendi kalp kliniğini kurma sürecinde.