24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2022 13:30 | Son Güncelleme: 17.09.2022 13:40

Biden: Rusya nükleer silah kullanırsa hiç olmadığı kadar parya olur

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal veya taktik nükleer silah kullanması durumunda "hiç olmadığı kadar parya" olacağını belirtti. Biden 'Putin’in nükleer silah kullanmayı değerlendirseydi ona ne söylerdiniz" sorusuna da cevap verdi
Biden: Rusya nükleer silah kullanırsa hiç olmadığı kadar parya olur

ABD Başkanı Joe Biden, CBC News’te yarın yayınlanacak 60 Minutes programı için Scot Pelley’e verdiği röportajda, Ukrayna’daki savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna’nın savaş alanında başarı elde etmesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in köşeye sıkıştığını söyleyen Pelley’in, “Putin’in kimyasal ve taktik nükleer silahları kullanmayı değerlendirmesi halinde ona ne söylerdiniz?” sorusuna Biden, “Yapma, yapma, yapma. Savaşın çehresini 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir şeye benzemeyen şekilde değiştireceksin” cevabını verdi.

Putin’in nükleer silah kullanmasının sonuçlarına ilişkin Biden, “Tam olarak ne olacağını bilseydim sana söyler miydim sanıyorsun? Tabii ki söylemeyeceğim. Sonuçları olacak” ifadelerini kullandı. Biden sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada hiç olmadıkları kadar parya* olacaklar. Ve yaptıklarının boyutuna bağlı olarak hangi cevabın olacağını belirleyecekler.”

Bunun yanı sıra greve giden demir yolu işçileri ile varılan geçici uzlaşıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Biden, demiryolu şirketleri ve işçilerini bir araya getirdiklerini ve işçilerin lehine iyi bir anlaşmanın yapılmakta olduğunu belirtti. Taraflar arasında uzlaşının sağlanamamasını “düşünülemez” olarak niteleyen Biden, “Aslında, (işçiler) greve gitseydi bu ülkedeki tedarik zinciri durma noktasına gelirdi. Gerçek bir ekonomik kriz görürdük” dedi.

*Parya ne demek? 

Parya kelimesi ile tanımlanan şey sınıfsal olarak esas itibariyle Hindistan'da var olan karşılığı olan bir kavram. En basit şekliyle Hindistan ülkesinde görülen kast düzenine göre, kast dışı kalan, hiçbir toplumsal sınıftan olmayan, her türlü haklardan yoksun olanlara verilen ad.

Parya sınıfı kimlere denir?

Hindistan'da geleneksel olarak farklı bir sınıfsal yapı mevcuttur. Bu yapı modern çağda bile etkisini sürdürmektedir. Hindistan'da sıkı bir kast sistemi vardır. Bu kast sınıfının dışında kalan ve hor görülen bu sınıfın ayrıca hiçbir hakkı da bulunmamaktadır. Aşağılanan, ayak takımı olarak görülen bu sınıfa parya denmektedir.