14 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2022 11:22 | Son Güncelleme: 14.12.2022 13:22

Birleşik Krallık'ta, İskoçlar yeni bağımsızlık referandumu istiyor

Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri olan İskoçya, 2014'te kabul oyu çıkmayan bağımsızlık referandumundan 8 yıl sonra İngiltere'den ayrılmak için yeni referandum istiyor
Birleşik Krallık'ta, İskoçlar yeni bağımsızlık referandumu istiyor

İngiliz hükümetinin ayrımcılık politikalarına tepki gösteren İskoçya, Yüksek Mahkemenin 23 Kasım'da reddettiği bağımsızlık referandumunun yapılmasını ve Avrupa Birliği (AB) üyesi kalmayı istiyor. İskoçya'nın tam bağımsızlığını savunan İskoç Ulusal Partisi, 18 Eylül 2014'teki referandumda, halk yüzde 55'le bağımsızlığı reddetmiş olsa da Brexit'in durumu değiştirdiğini ve yeni referanduma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

"Parlamento'nun izni olmadan yapamazlar"

Londra'nın kendilerine referandum için izin vermemesini siyasi ayrımcılık olarak değerlendiren Edinburgh yönetimi, İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını kazanması için ikinci referandum talep etti. İngiliz Yüksek Mahkemesi ise 23 Kasım'da İngiliz parlamentosunun izni olmadan İskoçya'nın bağımsızlık referandumu düzenleyemeyeceği kararını açıkladı. 

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'da bir sonraki genel seçimin fiili bağımsızlık referandumu olacağını söylemişti. İngiltere'nin AB ile vardığı Brexit anlaşmasıyla Kuzey İrlanda'ya ayrıcalıklı konum verilerek fiili AB üyesi olarak kalmasını sağlayan düzenleme yapılmış fakat İskoçya, İngiltere ile aynı koşullarda 31 Ocak 2020'de AB'den resmen ayrılmıştı.

Kaynak: AA