25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2023 21:38 | Son Güncelleme: 06.03.2023 21:47

BM Genel Sekreteri: BM cinsiyet eşitliği hedefine 300 yıl sonra ulaşılabileceğini öngörüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, cinsiyet eşitliği sağlama hedefinden giderek uzaklaşıldığını belirterek mevcut durumda, BM'nin bu duruma 300 yıl sonra ulaşılabileceğini öngördüğünü söyledi 
BM Genel Sekreteri: BM cinsiyet eşitliği hedefine 300 yıl sonra ulaşılabileceğini öngörüyor

BM Kadının Statüsü Komisyonu'na hitap eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, kadın haklarının dünya genelinde tehdit altında olduğu dönemde bu toplantının daha büyük önem taşıdığına işaret etti.

Guterres, kadın hakları alanında kaydedilen ilerlemenin gözümüzün önünde yok olmaya başladığına dikkati çekerek, Afganistan'da kadınlar ve kız çocukları kamusal hayattan silinmiş durumda uyarısında bulundu. Guterres, "Cinsiyet eşitliği sağlama hedefi giderek uzaklaşıyor. Mevcut durumda, BM buna yaklaşık 300 yıl sonra ulaşabileceğimizi öngörüyor" dedi.

BM'nin kadınlar ve kız çocuklarının yanında olduğunun altını çizen Guterres, mevcut küresel sistemde kadınlar için değişiklikler yapılması gerektiğini kaydetti. BM Kadının Statüsü Komisyonunun bu seneki ana konusunun teknoloji ve inovasyon alanlarındaki cinsiyet ayrımını kapatmak olduğunu anımsatan Guterres, "Aslında basit bir hesap meselesi, dünyanın yarısının kavrama gücü ve yaratıcılığı olmadan bilim ve teknoloji potansiyelinin sadece yarısı gerçekleştirebilir" ifadelerini kullandı.

Guterres, bilim alanındaki Nobel Ödülleri'nin sadece yüzde 3'ünün kadınlara gittiğine, yüzyıllardır süregelen ayrımcılık ve kalıp yargıların özellikle bilim ve teknoloji alanlarında ciddi bir cinsiyet ayrımına yol açtığına işaret etti. BM Genel Sekreteri Guterres, "Kadınlar ve kız çocukları susturulamaz. Kadınların hak ve özgürlük talepleri tüm dünyada yankılanıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA