25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2022 23:51 | Son Güncelleme: 29.11.2022 00:30

BM raporunda, Büyük Set Resifi'nin tehlike altındaki dünya mirası listesine alınması önerildi

BM destekli bir çalışmada, Avustralya'daki dünyanın en büyük mercan resifi olarak bilinen Büyük Set Resifi'nin nesli tükenmekte olan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne eklenmesi tavsiye edildi
BM raporunda, Büyük Set Resifi'nin tehlike altındaki dünya mirası listesine alınması önerildi

Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından yapılan ortak çalışmada, Büyük Set Resifi'nin küresel ısınma nedeniyle tehlikede olduğu uyarısı yapıldı. UNESCO ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği yetkilileri tarafından Mart 2022'de resifte 10 günlük gezinin ardından yayımlanan raporda, Büyük Set Resifi'nin nesli tükenmekte olan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne eklenmesi önerildi.

Raporda, Avustralya hükümeti ve Queensland eyalet yetkililerinin, bölgenin korunması için sera gazı salınımını azaltmada daha kararlı adımlar atması gerektiği de belirtildi. Mercanların toplu ağarmasını durdurmak ve çevre kirliliğinin resifin doğal sularını kirletmesini önlemek için sarf edilen çabaların yeterince hızlı ve etkili olmadığı aktarılan raporda, kontrolsüz emisyonun, zehirli olabilen su asitliğinin artmasına neden olacağının altı çizildi. Son olarak, su kalitesini artırmak için de daha fazla mali destek alınması gerektiği vurgulandı.

2 bin balık türünü barındırıyor

Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşan, 2 bin 600 km genişliğe yayılmış 344 bin 400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi. 2016 ve 2017'de kaydedilen sıcak hava dalgaları, Büyük Set Resifi'ndeki mercanların yarısının ölümüne yol açmıştı.Resif kuzeydoğu Avustralya'nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'nde yer alıyor. Büyük Set Resifi, aynı zamanda dış uzaydan görülebilen, canlı organizmaların oluşturduğu, en büyük yapı. Resifin yapısı mercan polipi olarak bilinen milyarlarca küçük organizma tarafından oluşturulmuş.

Dünya Mirasları listesinde yer alıyor

Geniş canlı çeşitliğine ev sahipliği yapan resif, 1981 yılından bu yana Dünya Mirasları listesinde de yer alıyor. Büyük Set Resifi, kendine özgü yaşam çeşitliliğine sahip. Mink balinası, kambur balina ve mavi balina gibi birçok balina ve dugong gibi soyu tehlikedeki birçok deniz memelisi, 6 çeşit deniz kaplumbağası ve 1 milyondan fazla balık, mercan, köpekbalığı, vatoz, denizanası bu bölgede yaşamlarını sürdürüyor. Büyük Set Resifi, turizm açısından olduğu kadar, balıkçılık açısından da önemli bir yer. İzinsiz balıkçılık doğal yaşamı , mercanların toplanması da mercan resifini tehdit ediyor.

Kaynak: AA