20 Nisan 2024, Cumartesi
Giriş: 01.03.2022 17:42 | Son Güncelleme: 01.03.2022 17:54

BM'den mültecilere yönelik çifte standarda tepki: İnsancıl ve merhametli olalım

BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, bazı Batılı ülkelerin mültecilere yönelik çifte standardına tepki gösterdi. Mantoo, mültecilerin "Kimliklerinin ne olduğu, nereden geldikleri önemli değil. Biraz daha insancıl ve merhametli olalım" çağrısında bulundu
BM'den mültecilere yönelik çifte standarda tepki: İnsancıl ve merhametli olalım - Resim: 1

Rusya-Ukrayna savaşında şimdiye kadar Ukrayna'dan ayrılan 660 binden fazla kişi komşu ülkelere sığınmak zorunda kalırken bazı Batı ülkelerin siyasetçileri ve gazetecilerinin mülteciler arasında açıkça ayrımcılık yaptığını ortaya koyan açıklamaları tepki çekti. Bu açıklamalarda özellikle Ukraynalı mülteciler için "Beyazlar, Avrupalılar" yorumu yapılması, Suriyeliler ile Afgan mülteciler için aşağılayıcı ifadeler kullanılması dikkati çekti.

BM'den mültecilere yönelik çifte standarda tepki: İnsancıl ve merhametli olalım - Resim: 2

ABD'nin önde gelen bir haber kanalında bir gazetecinin yayın sırasında, "Dürüst olmak gerekirse bunlar Suriye'den gelen mülteciler değil. Bunlar Ukrayna'dan gelen mülteciler. Hristiyanlar, beyazlar, birbirlerine çok benziyorlar" demesi sosyal medyada gündeme oturdu.

BM'den mültecilere yönelik çifte standarda tepki: İnsancıl ve merhametli olalım - Resim: 3

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruyu cevaplayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, "Kimse mülteci olmak istemez. Hiç kimse evinden zorla ayrılmak ve güvenlik arayışı içinde kaçmak zorunda kalmak istemez. Bu gerçekten yıkıcı bir durum" dedi.

BM'den mültecilere yönelik çifte standarda tepki: İnsancıl ve merhametli olalım - Resim: 4

Mantoo, tüm mültecilerin karşılaştığı benzer zorluklara dikkati çekerek mültecilere arasında ayrım yapan insanlık dışı haberlerin kimseye yararı olmayacağını vurguladı.