04 Temmuz 2025, Cuma
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 28.05.2025 11:24 | Son Güncelleme: 28.05.2025 11:45

BYD’ye Brezilya’da dava: 220 işçiye yönelik 'insan kaçakçılığı' suçlaması yargı önünde

Aralık 2024’te yapılan denetimlerde, BYD’nin Brezilya’daki fabrika inşaatında çalışan Çinli işçilerin insan kaçakçılığına uğradığı ve kölelik benzeri koşullarda çalıştırıldığı tespit edilmişti. Brezilya savcılığı, BYD ve taşeronları hakkında 45 milyon dolarlık tazminat davası açtı
Fotoğraf: Shutterstock
Fotoğraf: Shutterstock
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Brezilya işçi hakları savcıları, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ve taşeronları JinJiang ile Tecmonta hakkında, Aralık 2024’te ortaya çıkan kölelik benzeri çalışma koşulları nedeniyle resmî olarak insan kaçakçılığı ve işçi istismarı davası açtı.

Savcılık, şirketlerden yaklaşık 45 milyon dolar tutarında manevi tazminat ve ayrıca her ihlal için işçi başına yaklaşık 8 bin 900 dolar para cezası talep ediyor. Dava, Brezilya’nın Bahia eyaletinde BYD’nin inşaat halindeki elektrikli araç fabrikasında çalışan 220 Çinli işçinin mağdur edildiği tespitlerinin ardından geldi.

Aralık ayında ortaya çıkmıştı

Aralık ayındaki denetimlerde, işçilerin yasa dışı yollarla Brezilya’ya getirildiği, kendilerine vaat edilen çalışma ve yaşam koşullarının sağlanmadığı, bunun yerine ağır barınma ve iş yükü altında kölelik benzeri şartlara maruz bırakıldıkları belirtilmişti. İşçilerin tamamı daha sonra Çin’e geri gönderildi.

Suçlamaları reddetti

BYD, suçlamaları reddederken yaptığı açıklamada, insan haklarına ve işçi yasalarına bağlı olduğunu ve savcılık ile iş birliği içinde olduğunu bildirdi. Şirket, dava sürecine resmî yanıtını mahkeme belgeleriyle sunacağını açıkladı.

Soruşturmanın başındaki savcı yardımcısı Fabio Leal, şirketlerle aralık ayından bu yana yürütülen görüşmelerin başarısız olduğunu ve bir uzlaşma sağlanamadığını belirtti. Ancak davanın hâlâ mahkeme aracılığıyla çözülebileceğini, kapıların tamamen kapanmadığını da vurguladı. “Davamız çok iyi temellendirildi, elimizde kapsamlı ve güçlü kanıtlar var” dedi.

Mahkeme sürecinde işçilere yapılacak olası ödemelerin Çin’e ulaştırılması, şirketlerin yükümlülüğünde olacak. Savcılık, ödemelerin yapıldığına dair belgeleri talep edeceğini vurguladı.

Kaynak: Reuters