29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2022 12:44 | Son Güncelleme: 19.10.2022 14:44

Daily Mail: Liz Truss boşuna koşuşturuyor

İngiltere'de 5 Eylül'de göreve gelen Başbakan Liz Truss'ın koltuğu sallanıyor. İngiliz basınına göre Başbakan Liz Truss'a karşı 'İngiliz usulü darbe' hazırlanıyor. Ülkedeki ekonomik verileri yayınlayan Dail Mail, Truss'ın koşarken bir fotoğrafını kullandı ve boşuna çabalıyor manşeti ile çıktı
Daily Mail: Liz Truss boşuna koşuşturuyor

Çiçeği burnunda Başbakan Liz Truss istifa baskılarına karşı direniyor. 47 yaşındaki lider "Sorumluluk alarak yapılan hatalar için özür diliyorum. Ancak bu ülkeye hizmet etmek üzere seçilmiş olduğum için istifa etmeyeceğim" dedi. Ancak İngiliz basınına göre Truss için işler bu kadar kolay olmayacak...

Dail Mail ülkedeki ekonomik verileri paylaştı ve Michael Gove'un özel bir toplantıda Truss'ın görevden alınacağı dair sözlerini okuyucularına duyurdu. İngiliz gazetesi bu haberi Liz Truss'ın koşarken çekilmiş bir fotoğrafıyla "Boşuna çabalıyor/koşuyor" anlamına gelen Running on Empty başlığı ile duyurdu. 

Daily Mail'in Liz Truss başlığı aynı zamanda Başbakanın tükendiği (Running up empty) anlamına geliyor

Kabinenin eski bakanlarından Gove, Truss'ın Başbakanlık görevinden alınmasının an meselesi olduğunu ve İngiltere'nin önümüzdeki iki ay içinde çok fazla acı çekebileceğini savundu.

"Görevden alınması an meselesi"

Guardian'ın haberine göre, Salı günü özel bir etkinlikte kendisine artık Bayan Truss'un gidip gitmeyeceği değil, ne zaman gideceği sorulan Gove, bunun an meselesi olduğunu söyledi. Ancak Galler Bakanı Robert Buckland, Liz Truss'ı görevden almayı düşünenleri ne istediklerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Ekonomi alarm veriyor

Daily Mail'in haberine göre bir önceki ay yüzde 9,9 olan manşet TÜFE oranı Eylül ayında yüzde 10,1'e ulaşarak Temmuz ayında ulaştığı son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu rakam, gıda maliyetlerindeki yıllık yüzde 14,5'lik devasa artıştan kaynaklandı ve benzin fiyatlarının bir miktar düşmesine rağmen gerçekleşti.

İngiltere Merkez Bankası'nın hedefinin sekiz puandan fazla üzerinde olan bu rakam, iki hafta içinde toplanacak olan Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarını arttırması için daha fazla baskı oluşturacak. Hayat pahalılığı krizi, Truss'un müttefiki Kwasi Kwarteng'i görevden almak ve piyasalarda tahribata yol açan mini bütçeden vazgeçmek zorunda kalmasının ardından umutsuzca ayakta kalma mücadelesi verdiği Westminster'daki krizin arka planını oluşturuyor.

Truss dün BBC'ye verdiği demeçte ekonomi politikaları için özür dileyip istifa etmeyeceğini söylese de bugün acımasız bir PMQ oturumu ile karşı karşıya. 'Fiili Başbakan' olarak adlandırılan Hunt şimdi enerji kesintilerinin 'göz yaşartıcı' olacağını söylüyor. Hafta sonu Truss'un müttefiklerinden aldığı sert brifingde çok kötü olarak nitelendirilen eski kabine bakanı Sajid Javid, Avam Kamarası'nda kendisine soru sorulacağı için Truss'a yüklenebilir.

İngiliz Daily Mail ve The Times gazetelerinde yayınlanan habere göre, Muhafazakar Partili 100'den fazla milletvekili parti grup başkanına baskı yaparak başbakanı görevini bırakması için ikna etmesini istedi. Milletvekillerinin, aksi takdirde, Truss hakkında güvensizlik mektubu sunarak parti içinde güven oylaması sürecini başlatmaya hazırlandığı belirtildi.

The Times gazetesine göre her ne kadar mevcut kurallar gereğince başbakan hakkında 11 aydan önce parti içi güven oylaması yapılamasa da, Truss'ın görevden gitmeye ikna edilmesi hususunda gizli bir toplantının yapıldığını aktardı.

The Daily Telegraph gazetesinde Christopher Hope imzalı bir makaledeki "Liz Truss artık yönetmiyor. O yönetiliyor. Bu daha ne kadar sürecek?" ifadeleri partililerin bir kısmının hislerini özetliyor. Bu görüşü yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın, Truss hükümetinin hayata geçirmeyi planladığı neredeyse bütün politikalardan geri adım atacağını açıklaması pekiştirdi.