06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.12.2023 22:09 | Son Güncelleme: 31.12.2023 22:30

Danimarka Kraliçesi tahttan çekilme kararı aldı, yerini oğluna bıraktı

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, 14 Ocak'ta tahttan çekileceğini açıkladı. Kraliçe Margrethe, yeni yıl konuşmasında, oğlu Prens Frederik'e yol açmak için tahtı bırakmayı planladığını duyurdu
Danimarka Kraliçesi tahttan çekilme kararı aldı, yerini oğluna bıraktı

1972 yılında tahta çıkan 83 yaşındaki kraliçe, 5,9 milyon nüfuslu ülkede çok sayıda kişi tarafından izlenen geleneksel yılbaşı konuşması sırasında canlı yayında sürpriz bir açıklama yaptı. Danimarka Kraliçesi, tahta çıkışının 52. yıl dönümü olan 14 Ocak'ta yerini oğluna bırakacağını belirtti. 

Ameliyat sonrası çekilmeyi planladı

Şubat ayında geçirdiği başarılı bir sırt ameliyatına değinen Danimarka Kraliçesi, "Ameliyat doğal olarak gelecek hakkında düşünmeme yol açtı ve sorumluluğu bir sonraki nesle bırakma zamanının geldiğini düşündürdü" dedi ve ekledi:

"Şimdi doğru zaman olduğuna karar verdim. 14 Ocak 2024 tarihinde, sevgili babamın yerine geçtikten 52 yıl sonra tahttan çekileceğim. Tahtı oğlum Veliaht Prens Frederik'e bırakıyorum" dedi.

Danimarka Kraliçesi, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Eylül 2022'deki ölümünün ardından Avrupa'da en uzun süre görev yapan hükümdar oldu. 

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Majesteleri Kraliçe'ye yaşamı boyunca Krallığa olan bağlılığı ve yorulmak bilmeyen çabaları için teşekkürlerini sundu.

Danimarka'da resmi güç, seçilmiş parlamento ve onun hükümetinde bulunuyor. Kraliyet ailesinin siyasetin üstünde kalması ve devlet ziyaretlerinden ulusal gün kutlamalarına kadar geleneksel görevlerle ulusu temsil etmesi bekleniyor.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, "Yeni yılda Veliaht Prens Frederik kral ilan edilecek. Veliaht Prenses Mary kraliçe olacak. Yeni bir kral ve yeni bir kraliyet çifti olacak. Bu sorumluluk ve görev için hazır olduklarını bilerek bunu dört gözle bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Danimarka halkının sevgisini kazandı

1940 yılında Danimarka'nın eski hükümdarı Kral Frederik IX ve Kraliçe Ingrid'in kızı olarak dünyaya gelen Margrethe, hayatı boyunca ince ve yaratıcı kişiliğini seven Danimarkalılardan geniş destek gördü. Aynı zamanda arkeolojiye olan sevgisiyle de biliniyor ve birçok kazıda yer aldı.

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ve Veliaht Prens Frederik

 

Kadınların tahtı miras almasına izin veren anayasa değişikliğinin ardından 1953 yılında 31 yaşındayken babasının varisi oldu. 1967 yılında Fransız diplomat Henri de Laborde de Monpezat ile evlendi.

Çiftin iki oğlu oldu. Biri Ocak ayında tahta geçecek olan Kral X. Frederik ve Prens Joachim. Frederik 2004 yılında Avustralyalı Mary Elizabeth Donaldson ile evlendi.

Danimarka'nın 83 yaşındaki Kraliçesi 2. Margrethe, 1972'de taç giymişti.​​​​​​​