25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2023 14:23 | Son Güncelleme: 31.05.2023 14:38

Djokovic'in Kosova mesajına Fransız bakandan tepki: Sporun tarafsızlığına aykırı

Kosova'da Sırp göstericilere yönelik polis müdahalesi tartışılırken Sırbistan'ın dünyaca ünlü tenis yıldızı Novak Djokovic'in "Kosova Sırbistan'ın kalbidir" sözlerine Fransa Spor Bakanı'ndan tepki geldi. Amelie Oudea-Castera, Djokovic'in sözlerini sporun tarafsızlığına aykırı buldu
Djokovic'in Kosova mesajına Fransız bakandan tepki: Sporun tarafsızlığına aykırı

Fransa Açık kapsamında Amerikalı Aleksandar Kovaceviç ile pazartesi günü karşı karşıya gelen ünlü Sırbistanlı tenis efsanesi Djokovic, galip geldiği karşılaşmanın ardından "Kosova Sırbistan'ın kalbidir" dedi. Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) tarihinin en uzun süreli şampiyonu Djokovic, "Kosova'da yaşananlar bir Sırp olarak beni derinden yaralıyor. En azından bunu yapabildim. Kamuya mal olmuş biri ve Kosova'da doğmuş bir adamın oğlu olarak kendimi sorumlu hissediyorum. Sırbistan'ın tamamına destek verme gereği hissediyorum. Kosova ve Sırplar için gelecek ne gösterir bilmiyorum ancak destek vermek son derece önemli" diye konuştu. 

Şiddetin her türlüsüne ve savaşlara karşı olduğunu belirten 36 yaşındaki sporcu "Bunu her zaman açıkça söyledim. Kosova bizim kalbimiz, gücümüz, orada gerçekleşmiş en büyük muharebe, en önemli manastırlarımız da orada bulunuyor" dedi. 

  
France 2 kanalına konuşan Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, Sırp tenisçinin sözlerine tepti gösterdi. Oudea-Castera "Spor sahasında tarafsızlık ilkesi vardır. Bir sporcu insan haklarını savunan, insanları evrensel değerler etrafında bir araya getiren mesajları ifade etmekte özgürdür. Ancak bu olayda ifade edilen mesaj oldukça aktivist ve siyasiydi. Özellikle mevcut koşulların söz konusu olduğu durumlarda bu tür konulara dahil olmamalısınız. Bu bir daha yaşanmamalı" dedi.  Fransız Bakan, Fransa Açık Direktörü'nün Djokovic ile konuya ilişkin görüştüğünü de belirtti.

Ne olmuştu?

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimlerin kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması 26 Mayıs'ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti. Bölgede protestoların sürmesi üzerine Kosova polisi ve KFOR, belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı.

Çıkan olaylarda 75'ten fazla yaralı olduğu konuşuluyor

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs’ta da belediye binalarını koruyan KFOR askerleriyle Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Sırbistan da ordusunu Kosova sınırına yerleştirme kararı almıştı. Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.