24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.05.2023 13:25 | Son Güncelleme: 24.05.2023 14:02

Donald Trump duruşma tarihine tepki gösterdi: Buna seçime müdahale deniyor

ABD'de mahkeme Donald Trump'ın sus payı soruşturmasında davanın 25 Mart 2024'te görülmeye başlanmasına karar verdi. Ancak Cumhuriyetçi Parti'de başkanlık yarışı için ön seçimlerin yapılacağı bu tarihe eski başkan tepki gösterdi
Donald Trump duruşma tarihine tepki gösterdi: Buna seçime müdahale deniyor

ABD eski Başkanı Donald Trump için dün Manhattan Ceza Mahkemesi'ndeki görülen sus payı duruşmasında yargılamanın başlayacağı tarih olarak 25 Mart 2024 belirlendi. Ancak  2024 Başkanlık Seçimleri için Cumhuriyetçi Parti adayları arasında yapılacak ilk ön seçiminde bu tarihte yapılması planlanıyor.

Bağış toplamak için kullandı

Trump, mahkemenin bu kararını seçimlere müdahale olarak nitelendirdi. Ayrıca bu durumu siyasi bir saldırı olarak göstererek seçim kampanyası için bağış toplamak amaçlı da kullandı. Trump, iş kayıtlarında değişiklik yapmaktan 34 suçla itham edildiği davanın siyasi amaçlı olduğu iddialarını yineleyerek Truth Social'da yaptığı paylaşımda, "Bize 25 Mart'ta, tam da seçim sezonunun ortasında bir duruşma tarihi dayattılar. Çok adaletsiz, ama bu tam da Radikal Sol Demokratların istediği şey. Buna seçime müdahale deniyor ve daha önce Ülkemizde böyle bir şey hiç yaşanmadı!!!" diye konuştu. 

Dün Yargıç Juan Merchan'ın karşısına çıkan Trump, davayla ilgili kanıtları kamuoyu ile paylaşmasını yasaklayan bir koruma kararının şartlarını ortaya koyduğu ve duruşma tarihini GOP 2024 başkanlık yarışında ilk ön seçimlerin yapılmasının beklendiği 25 Mart olarak belirlediği bir duruşma gerçekleştirdi.

ABC News'un haberine göre, Trump'ın avukatı Todd Blanche, Merchan'a eski başkanın koruyucu emirle haklarının ihlal edildiğinden endişe duyduğunu söyledi. Trump Nisan ayında, savcıların 2016 başkanlık seçimleri öncesinde yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'ı Trump'la yaşadığını söylediği ilişki konusunda susturmak ödeme yaptığı planıyla bağlantılı olarak iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan 34 ağır suçlamayı kabul etmemişti.

Soruşturmalar artıyor

Manhattan'daki ceza davasına ek olarak, 2024 başkanlık kampanyası sezonu başlarken Trump'ın davranışlarına yönelik diğer bazı soruşturmalar da hız kazanıyor. New York Times'ın haberine göre Adalet Bakanlığı kısa süre önce Trump'ın Mar-A-Lago'ya götürdüğü belgeleri nasıl kullandığına ilişkin soruşturmada yeni bir celp dalgası yayınladı. 

Trump'a açtığı cinsel saldırı davasını kazanan yazar E. Jean Carroll da eski başkanın mahkeme sonucuna karşı, "Rezalet, sahte, aptal işi" demesi üzerine 10 milyon dolarlık bir tazminat davası daha açtı.

Bloomberg'in haberine göre, müfettişler Ekim ayında yaptıkları açıklamada, Trump'ın belgelerle ilgili mahkeme celbine karşı geldiği ve bazı kayıtları müfettişlerin saklaması talimatını verdiği güvenli depolama tesisinden taşıdığı iddiası üzerine, Trump'ı davayı engellemekle suçlayacak kanıtlara sahip olduklarına inandıklarını söyledi. Adalet Bakanlığı'nın ayrıca Trump'ın 6 Ocak'taki Kongre Binası isyanına giden süreçteki rolüne ilişkin devam eden ayrı bir soruşturması da bulunuyor. Georgia Eyaleti Fulton Bölge Savcılığı da Nisan ayında yaptığı açıklamada Trump'ın eyaletteki seçim sonuçlarını bozma çabalarındaki rolüne ilişkin soruşturmada suçlama kararını bu yaz açıklamayı beklediğini duyurdu.

Anketlerde lider

Trump, hakkındaki çeşitli soruşturmalardan faydalanmaya çalıştı ve Manhattan'daki iddianamesine rağmen, FiveThirtyEight'in anket ortalamasına göre Florida Valisi Ron DeSantis'in yüzde 21'lik desteğine kıyasla cumhuriyetçi seçmenlerinden aldığı yüzde 54'lük destekle ilk anketlerde liderliğini genişletti. Manhattan Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasının ardından Mar-A-Lago'da bir konuşma yapan Trump, ABD hukuk sisteminin sol tarafından ele geçirildiğini iddia etti.