16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2024 10:10 | Son Güncelleme: 17.06.2024 11:41

Donald Trump: Taylor Swift alışılmadık derecede güzel ama liberal

Donald Trump yeni kitabında, seçimlerde dengeleri değiştirecek isim olarak görülen Taylor Swift'e atıfta bulundu. 34 yaşındaki şarkıcıyı öven başkan adayı, herkesin merak ettiği soruyu da gündeme getirdi: Alışılmadık derecede güzel ama sanırım liberal. Peki Swift'in siyasi görüşü ne ve neden önemli?
Donald Trump: Taylor Swift alışılmadık derecede güzel ama liberal

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) başkanlık seçimleri yaklaşırken, ülkede binlerce hayrana sahip olduğu için seçimlerde belirleyici etkisi olacağı düşünülen Taylor Swift'in kimi destekleyeceği merak ediliyor. Daha önce Başkan Joe Biden tarafından ülkedeki genç oyları kazanmanın anahtarı olarak görüldüğü belirtilen Swift bir kez daha politika gündemine oturdu. Dünyaca ünlü yıldız bu defa eski Başkan Donald Trump'ın radarında. Trump bu ayın sonunda raflarda yerini alması beklenen kitabı Apprentice in Wonderland'de genç şarkıcının dış görünüşünden bahsederek, onu "alışılmadık derecede güzel" olarak nitelendirdi.

Beş güzel ve bir liberal

Kitapta Trump ünlü yıldız için, "Bence o çok güzel - çok güzel! Onu çok güzel buluyorum. Bence liberal biri. Muhtemelen Trump'ı sevmiyordur. Çok yetenekli olduğunu duydum. Aslında çok güzel olduğunu düşünüyorum - alışılmadık derecede güzel" ifadelerini kullanıyor. 34 yaşındaki sanatçıyı anlatırken 5 kere güzel, 1 kere liberal" diyen Trump ayrıca "Yasal olarak liberal mi? Rol yapmıyor mu? Bir country yıldızının liberal olarak başarılı olabilmesi beni şaşırtıyor" diyor. Trump'ın kitabından Kim Kardashian, Debra Messing, Omarosa Manigault, Geraldo Rivera, Martha Stewart, Arnold Schwarzenegger ve başka ünlüler hakkında da düşünceleri yer alıyor. Ancak seçimlerde dengeleri değiştirecek isim olarak görüldüğü için Taylor Swift öne çıkıyor. Peki ama Swift'in tercihi neden bu kadar önemli.

Swift neden bu kadar önemli?

Financial Times’a göre Taylor Swift’in özenle hazırlanmış Amerikalı imajı son derece geniş bir çekiciliğe sahip. Geçen yıl Morning Consult tarafından yapılan bir ankete göre, Swift’in hayran kitlesi 40 yaşın altında olsa da Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, yüksek ve düşük gelirliler, tüm etnik kökenlerden insanlar ve ABD seçimlerinin kazanıldığı ve kaybedildiği banliyölerde yoğunlaşıyor. Swift’in kariyerine Nashville, Tennessee’nin banliyölerinde ve country müzikle başlaması, ona ‘Kırmızı Amerika’da kalıcı bir popülerlik kazandırdı.

Oprah 1 milyon ekstra oy sağladı

2008 yılında Oprah Winfrey’in Demokratların ön seçimlerinde Barack Obama’yı desteklemesinin etkisini inceleyen bir araştırma, Winfrey’in desteğinin tahminen 1 milyon ekstra oy sağlayarak Obama’nın Hillary Clinton’ı geçmesine yettiğini ortaya koydu.

Swifties'i kızdırmak tehlikeli

Business Insider’a göre Trump ciddi bir kumar oynuyor. Eski başkan ve kampanyası Taylor Swift’e saldırmayı seçerse, Başkan Joe Biden’ın yeniden seçilme kampanyasından çok daha korkutucu ve tehlikeli bir gücü yenmek zorunda kalacak: Onun hor görülen hayranları. Ki bu gruba ‘Swifties’ adı veriliyor ve özellikle sosyal medyada inanılmaz bir şekilde organize olabiliyorlar.

Sonucu değiştirebilir mi?

Genel algı Swift hayranlarının ezici bir çoğunlukla Demokrat ya da sol eğilimli olduğu yönünde olsa da, liberallerin hayran kitlesinin yaklaşık %55’ini oluşturduğu tahmin ediliyor; bu da eski başkanın yabancılaştırma riski taşıdığı 60 milyondan fazla Cumhuriyetçi Swift hayranı olabileceği anlamına geliyor. Zogby araştırma kuruluşunun analizine göre ünlülerin destek açıklamaları yüzde 15’lik bir seçmen kitlesi için anlamlı.

 Swift 2016'dan sonra siyasete girdi

Swift, destek vermekten kaçındığı için eleştirildiği ve gözlemcilerin siyasi inançları hakkında spekülasyon yaptığı 2016 başkanlık yarışından sonraki yıllarda siyasete girdi. O döneme kadar Cumhuriyetçi olduğu söylenen Swift, 2018'de, ara seçimlerden önce, Instagram'da Cumhuriyetçi Senatör Marsha Blackburn'ün Demokrat rakibi Phil Bredesen'e oy vereceğini yazdı. Ancak Blackburn kazandı. 2020 tarihli belgeseli Miss Americana'da yer alan bir klip, Swift'in Bredesen'i destekleme kararının ardındaki müzakerenin kamuoyunda bilinenden daha yoğun olduğunu gösterdi. Bu klipte, gözyaşları içindeki Swift babasına "tarihin doğru tarafında" olması gerektiğini söylüyor ve "eğer kazanamazsa, en azından denedim" diyor.

Bu konuşmada babası Scott Swift, kızını güvende tutmak için "zırhlı arabalar" sipariş etmek zorunda kaldığını söyleyerek onu siyasete karışmanın tehlikesi konusunda uyardı. Ekim 2020'de Taylor Swift, V Magazine ile yaptığı bir röportajda Biden'ı destekledi. Ünlü şarkıcı, "Bu yılki başkanlık seçimlerinde gururla Joe Biden ve Kamala Harris'e oy vereceğim. Onların liderliğinde, Amerika'nın çaresizce ihtiyaç duyduğu iyileşme sürecini başlatma şansına sahip olduğuna inanıyorum" dedi. Swift'in temsilcisi Tree Paine, şarkıcının Beyaz Saray'a gidip gitmeyeceği ya da Biden'ı desteklemeyi planlayıp planlamadığına ilişkin bir yorum talebine hemen yanıt vermedi.