28 Mart 2024, Perşembe
Giriş: 04.04.2023 11:18 | Son Güncelleme: 04.04.2023 12:13

Donald Trump'ın New York'taki duruşmasında neler olacak?

ABD eski başkanı Donald Trump, bugün New York'ta mahkemeye çıkacak. Ülkede ilk kez ceza davası açılan eski başkan olan Trump, mahkemesi tarihe geçecek. Peki, duruşmada neler olacak?
Donald Trump'ın New York'taki duruşmasında neler olacak? - Resim: 1

ABD'de bugüne kadar hakkında dava açılan tek eski başkan olan Donald Trump'ın bugün Manhattan'da ilk kez hakim karşısına çıkması bekleniyor. Bu duruşma, 2016 seçimleri öncesinde yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a cinsel ilişki iddialarını gizlemek için sus payı ödenmesine odaklanan soruşturmanın bir sonraki adımı olacak.

(Fotoğraf: Donald Trump 3 Nisan'da New York'taki Trump Tower'a giriş yaparken - Dave Sanders/The New York Times)

Donald Trump'ın New York'taki duruşmasında neler olacak? - Resim: 2

Trump destekçileri, protestocular ve dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin adliyesinin önünde toplanması beklenen duruşma öncesi saatler gergin geçebilir. Gizli Servis Trump'ın, toplanan kalabalığın arasında adliyeye güvenli bir şekilde girebilmesini sağlamak için yerel ve federal kolluk kuvvetleriyle koordinasyon halinde. Washington Post, yasal süreç ve bundan sonra olacaklar hakkında bilmeniz gerekenleri derledi:

(Fotoğraf: New York'taki LaGuardia Havalimanı'na özel jetiyle gelen eski Başkan Donald Trump'ı Manhattan'a götürmek üzere bir konvoy toplanırken, 3 Nisan - Gregg Vigliotti/The New York Times)

Donald Trump'ın New York'taki duruşmasında neler olacak? - Resim: 3

Trump tutuklanacak mı?

Donald Trump, hakkında cezai suçlamada bulunulduktan sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak. Trump, tutuklanmayacak gözaltına alınacak ancak bu dizilerde olduğu gibi şüphelilerin evlerinde kelepçelenerek çıkarılması gibi gerçekleşmeyecek. Bunun yerine Trump ve avukatları savcılarla teslim olması konusunda anlaştılar. Bu da Trump'ın gözaltına alınmak için kendisinin gideceği ve sonrasındaki işlemlerin kapalı kapılar ardında gerçekleşeceği anlamına geliyor. Pazartesi günü Trump Florida'daki evinden New York'a uçtu. Geceyi Trump Tower'daki dairesinde geçiren Trump'ın Salı günü yapılacak duruşmadan önce teslim olması bekleniyor.

(Fotoğraf:Donald Trump'ın özel jeti West Palm Beach, Fla. üzerinde uçarken, 3 Nisan - Hilary Swift/The New York Times)

Donald Trump'ın New York'taki duruşmasında neler olacak? - Resim: 4

Trump'ın mahkemesinde ne olacak?

Duruşmanın kısa sürmesi muhtemel. Savcıların önce davanın bazı bölümlerini özetlemesi ardından da Trump'ın avukatlarına söz verilmesi bekleniyor. Bazı sanıklar bu erken aşama da suçlarını kabul etse de sanıklar genellikle duruşmalarda suçsuz olduklarını beyan ederler. Trump sus payı davasında herhangi bir suçu olmadığını defalarca iddia etti. Bu nedenle mahkemede eski başkanın kendisinin ya da avukat aracılığıyla suçsuz olduğunu yeniden öne süreceği tahmin ediliyor.

(Fotoğraf: Donald Trump, 3 Nisan'da New York'taki Trump Tower'a gelirken el sallıyor - Dave Sanders/The New York Times)