29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.02.2023 11:06 | Son Güncelleme: 09.02.2023 19:19

Donetsk cephesindeki Ukrayna İHA birliklerinin savaş faaliyetleri görüntülendi

Ukrayna ordusunun 35. Ayrı Deniz Tugayı'na bağlı birliğin komutanı Gagarin "3 ayrı türden İHA kullanıyoruz genelde. Biri keşif için, ufak ve sessizdir. Ayrıca bomba taşıyan ve Kamikaze İHA'larımız var" açıklamasında bulundu. İHA'lar cephede görüntülendi
Donetsk cephesindeki Ukrayna İHA birliklerinin savaş faaliyetleri görüntülendi

Rusya-Ukrayna savaşının sürdüğü Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki cephe hattında, insansız hava araçları (İHA) aktif olarak kullanılıyor. Ukrayna genelinde en sıcak çatışmaların yaşandığı Donetsk bölgesinde konuşlanan Ukrayna ordusunun çeşitli birliklerine ait İHA'ların savaş faaliyetleri 24 saat boyunca sürüyor. İki ordu arasında son aylardır en yoğun çatışmaların sürdüğü bölgede, Ukrayna ordusunun İHA birliklerinin savaş faaliyetleri görüntülendi.

Bölgede İHA'lar yaygın

Özelikle son dönemlerde Donetsk cephe hattındaki saldırılarını artıran Rus ordusunun kuvvetlerini geri püskürtmek için çaba sarf eden Ukrayna ordusunda, İHA'ların kullanımına büyük önem veriliyor. İki ordunun birlikleri arasında savaş uçakları, helikopterler, çoklu roketatar sistemleri, tank ve diğer zırhlı araçları, topçu sistemleri gibi ağır silahların kullanıldığı cephede, İHA'ların da yoğun şekilde kullanıldığı görülüyor.

Bölgedeki cephenin çeşitli noktalarında konuşlanan Ukrayna ordusunun bazı tugayları, düşmanın mevzilerine saldırı gerçekleştirmek ve keşif için çeşitli İHA'lar kullanıyor. Cephede, her türlü keşif ve gözetleme görevlerini yerine getirebilen İHA'lar dışında, "Kamikaze" tipi İHA'lar da faaliyette.

"Kamikaze tip İHA'lar ile savaş faaliyetleri sürdürüyoruz"

Rusya-Ukrayna savaşı 11 ayı aşkın süredir Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde devam ederken Ukrayna ordusunun 35. Ayrı Deniz Tugayı'na bağlı İHA birlikleri de Donetsk cephesinde gece ve gündüz görevde. Söz konusu tugaya bağlı bir İHA birliğinin başındaki kod adı 'Gagarin' olan komutan, süreçle ilgili açıklama yaptı. Rütbesi ile gerçek adı ve soyadını güvenlik gerekçesiyle belirtmek istemeyen Gagarin, yönettiği birlikle şimdilik Donetsk​​​​​​​ yönünde görevde bulunduklarını kaydetti.

Rus ordusunun mevzilerine yönelik İHA saldırıları gerçekleştirmek için burada bulunduklarını dile getiren Gagarin, "Ben ve ekibim şimdilik burada Kamikaze tip İHA'lar ile savaş faaliyetleri sürdürüyoruz" dedi. Görev yaptığı birlikte genelde 3 çeşit İHA ile savaş faaliyetleri sürdürdüklerini aktaran Gagarin, "3 ayrı türden İHA kullanıyoruz genelde. Biri keşif için, ufak ve sessizdir. Ayrıca bomba taşıyan ve Kamikaze İHA'larımız var" ifadelerini kullandı.

Yüzde 86 başarı oranı

Cephede İHA'ları oldukça yoğun ve etkili bir şekilde kullandıklarını ifade eden Gagarin, özelikle "Kamikaze" tipi İHA'ların yaklaşık yüzden 86'sının hedefe ulaşabildiğini belirtti. İHA'ların teknik özeliklerine değinen Gagarin, "İHA'larımız (Kamikaze İHA) 3 ila 12 kilometreye kadar uçabiliyor. Uçuş kapasiteleri hava şartlarına bağlı. 3 kilogram kadar mühimmat taşıyabiliyor" şeklinde konuştu.

İHA'ları sadece saldırı için değil, düşmanın mevzileriyle ilgili bilgilerin de topçu birliklerine aktarılması için aktif olarak kullandıklarını söyleyen Gagarin, "Keşif İHA'ları da topçu birlikleri için değerli bilgiler topluyor. Tam bilgileri aktarıyor bize" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA