02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.08.2023 10:44 | Son Güncelleme: 10.08.2023 10:56

DSÖ Direktörü BM Genel Sekreteri adaylığını reddetti: Bu göreve bir kadının gelmemiş olması utanç verici

Yakın kaynaklara göre 2026'da yeni Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olması için desteklenen DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aday olmayı reddetti. Ghebreyesus bu göreve artık bir kadının gelmesi gerektiğini düşünüyor
DSÖ Direktörü BM Genel Sekreteri adaylığını reddetti: Bu göreve bir kadının gelmemiş olması utanç verici

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler'in (BM) bir sonraki genel sekreteri olmak için aday olmayı reddetti. Ghebreyesus bunun yerine bir kadının bu görevi üstlenmesi için kampanya yürütecek. 

Bloomberg'e konuşan Tedros, "Kadın bir genel sekreterimizin olmaması aslında utanç verici. Şimdiye kadar dokuz genel sekreterimiz oldu ama tek bir kadın bile yok. Neden?" diye sordu. Tedros aday olmamasının bir başka nedeninin de 2005 yılında Etiyopya Sağlık Bakanı olmasından bu yana sürekli hafta sonları çalışması ve neredeyse hiç tatil yapmaması olduğunu söyledi. Covid-19 salgını süresince DSÖ'ye yüklenen yükler nedeniyle altı yılda sadece 24 gün tatil yaptı ve ailesiyle daha fazla zaman geçirmek istiyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Tedros, Aralık 2026'da görevinden ayrılacak olan mevcut BM Genel Sekreteri António Guterres'in yerine geçmesi için son zamanlarda destek aldı.  DSÖ üyeleri Tedros'u Mayıs 2022'de dünyanın önde gelen halk sağlığı ajansının genel direktörü olarak ikinci bir beş yıllık dönem için yeniden seçti.