Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait HAL Tejas savaş uçağı, Dubai Airshow kapsamında gerçekleştirilen gösteri uçuşu sırasında düştü. Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF), kazada pilotun hayatını kaybettiğini açıkladı.
Yerel saatle 14.10’da gerçekleşen kazada Tejas, gösteri alanı üzerinde birkaç tur attıktan sonra kontrolünü kaybederek doğrudan yere doğru dalışa geçti. Uçağın, Dubai World Central’daki Al Maktoum Uluslararası Havalimanı’nın bulunduğu bölgede düştüğü bildirildi.
Kazanın ardından bölgeden yoğun siyah duman yükselirken, siren sesleri duyuldu. Dubai polisi ve havaalanı yetkilileri olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
IAF: Pilotun kaybı derin üzüntüyle karşılandı
IAF tarafından yapılan açıklamada, pilotun kazada ağır şekilde yaralanarak yaşamını yitirdiği belirtildi.
“Hava Kuvvetleri olarak yaşanan can kaybından derin üzüntü duyuyor, acılı aileye başsağlığı diliyoruz. Kazanın nedenini belirlemek için soruşturma kurulu oluşturulmuştur.” denildi.
AP'nin haberine göre kazanın, Dubai Airshow’un son gününde, çok sayıda ailenin gösteri alanında bulunduğu sırada meydana geldiği kaydedildi. Haftanın son gösterisini izlemek için tribünlerde büyük bir kalabalık vardı.
BREAKING: An Indian Tejas fighter jet crashed during an aerial display at the Dubai Air Show. pic.twitter.com/TvwUoe3juh
— Clash Report (@clashreport) November 21, 2025
Tejas: Hindistan’ın yerli savaş uçağı projesi
Tek motorlu hafif savaş uçağı Tejas, Hindistan’ın devlet iştiraki Hindustan Aeronautics Limited (HAL) tarafından üretiliyor. Ülkenin savaş uçağı filosunun güçlendirilmesi amacıyla geliştirilen Tejas, Çin’in bölgede artan askeri faaliyetleri ve Pakistan ile derinleşen savunma iş birliği karşısında stratejik önem taşıyor.
Dev siparişlerde gecikme yaşanmıştı
Hindistan Savunma Bakanlığı, Eylül ayında HAL ile 97 adet Tejas uçağı için yeni bir satın alma anlaşması imzalamış, teslimatların 2027’de başlaması planlanmıştı.
2021’de imzalanan 83 uçaklık önceki anlaşmanın teslimatları ise ABD’den temin edilen motorlardaki tedarik sıkıntısı nedeniyle gecikmişti.
Kazadan önce “yağ sızıntısı” iddiaları yalanlanmıştı
Hindistan Basın Enformasyon Bürosu, kazadan bir gün önce sosyal medyada dolaşan “Tejas uçağında yağ sızıntısı yaşandığı” iddialarını yalanlamış ve bu paylaşımları “asılsız propaganda” olarak nitelendirmişti.
Düşen uçağın bu iddialarla bağlantılı olup olmadığı netleşmedi.
Hindistan’da geçen yıl Rajasthan eyaletinde bir Tejas uçağı düşmüş, ancak o kazada pilot paraşütle atlayarak kurtulmuştu.
Kaynak: Gazete Oksijen

