27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Dünyanın adaleti de eşit değil

Hukukun üstünlüğünün farklı ülkelerde nasıl işlediğini inceleyen WJP endeksi, coğrafi farklara işaret ediyor. Adalet Avrupa’da başka, yoksul ülkelerde başka tecelli ediyor
Dünyanın adaleti de eşit değil

World Justice Project (Dünya Adalet Projesi - WJP) isimli uluslararası kuruluşun Hukukun Üstünlüğü Endeksi, dünyada adalet konusunda da gelişmiş ülkeler ve diğerleri arasında büyük bir uçurum oluştuğunu ortaya koydu.  Sekiz ana kriterle ve bunlara bağlı farklı parametrelerle yapılan değerlendirmeye göre hukukun üstünlüğünün en iyi uygulandığı ülke Danimarka. Arkasından üç diğer Kuzey Avrupa ülkesi, Norveç, Finlandiya ve İsveç geliyor.  Öte yandan dünyanın en zengin ülkelerinde durum bu denli parlak görünmüyor. Örneğin ABD 27. sırada. Haklar ve özgürlükler konusunda ise ancak 42. sırada. Türkiye de 139 ülkelik listede 117. sırada yer aldı. Alt kırımlara bakıldığında hükümetin gücünün denetimi konusunda Türkiye’nin 134. sırayı alabildiği görülüyor. “Açık hükümet” maddesinde endeks Türkiye’yi 107, temel haklar konusunda ise 133. sıraya yerleştirmiş. 

En kötüsü Venezuela

Listede adaletin en kötü durumda olduğu ülke olarak açık ara farkla Venezuela gösteriliyor. WJP'nin 2021 endeksi, dünya çapında hukukun üstünlüğünün nasıl uygulandığını, deneyimlendiğini ve algılandığını ölçmek için 138 binden fazla hanede yapılan ulusal anketlere ve 4 bin 200 hukukçu ve hukuk uzmanının görüşlerini dikkate alıyor. ABD’nin eski Barolar Birliği Başkanı William H. Neukom’un eş kurucu ve CEO’su olduğu kuruluşun yöneticileri arasında South Carolina Üniversitesi Dekanı William C. Hubbard, Katar Üniversitesi eski rektörü Sheikha Abdulla Al-Misnad, Tunuslu aktivist Kamel Ayadi gibi isimler var.