23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2022 10:51 | Son Güncelleme: 03.08.2022 11:13

Elon Musk özel havaalanı yaptırıyor: Amaç maliyetleri düşürmek

Dünyanın en zenginleri listesinde zirvede olan Elon Musk (51) özel havaalanı yaptırmak için hareke geçti. Tesla ve SpaceX CEO’sunun bunu kararı kendisi için aldığı söylense de perde arkasındaki amaç şirket maliyetlerini azaltmak ve zaman yönetiminde fark yaratmak
Elon Musk özel havaalanı yaptırıyor: Amaç maliyetleri düşürmek

ABD'li milyarder Elon Musk (51) özel havaalanı yaptırmayı planlıyor. Musk'ın havaalanını Teksas eyaletinin en büyük 4. şehri olan Austin'in doğusundaki Bastrop yakınlarında kuracağı ve ilk aşama için gerekli olan izinleri aldığı iddia edildi. Havaalanının, Tesla ve SpaceX CEO’su ve şirket yöneticileriyle birlikte birçoğu Lone Star State'de bulunan çalışanlar tarafından da kullanılacağı tahmin ediliyor.

Stratejisini geçen yıl ilan etti

Birçok şirketini Teksas'ta kuran, Tesla'nın merkezini de California'daki teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nden Teksas'a taşıyan milyarder, bu bölgede araziler de alıyor. Elbette bu hamlelerin arkasındaki strateji maliyetleri düşürmek ve zaman yönetiminde fark yaratmak. Musk'un geçen yıl yaptığı açıklamalar durumu daha anlaşılır kılıyor.

Çalışan maliyetlerini düşürecek

Musk, 2021'de California'daki üretim şartlarının zorluğu nedeniyle, maliyet anlamında çok daha cazip Austin kentine taşınacaklarını duyurdu. Durumu da "Körfez Bölgesi'nde büyüme kapasitemizin sınırı var. Austin'deki fabrikamız ise havalimanına 5 dakika uzaklıkta ve şehir merkezine de 15 dakika mesafede.
Yüksek konut fiyatları ile vergi oranlarının üretim ve çalışanların maliyetlerini artırıyor" diyerek açıkladı. Hatta çalışanların ekonomilerine uygun ev bulamamalarını gerekçelerden biri olarak saydı.

Musk’ın havaalanı inşa etmek için Çevre Koruma Ajansı'nın yanı sıra Federal Havacılık İdaresi'nden onay alması gerekiyor

Olayın geçmişi ve daha fazla bilgi

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın CEO'su daha önce California'daki yerel yöneticilerle, Covid-19 önlemleri nedeniyle karşı karşıya geldi. Musk, fabrikadaki üretimi durdurma noktasına getiren uygulamaları faşistçe bulduğunu söylemişti.  Musk, Aralık 2020'de SpaceX şirketinin fırlatma rampasının da bulunduğu Teksas'a taşındığını duyurmuştu. Tesla, son aylarda Hewlett Packard Enterpirse ve Charles Schwab gibi Teksas'a taşındıklarını duyuran birkaç California şirketi arasında yer alıyor.

Bastrop'un turizm ve ekonomi direktörü Adena Lewis, söz konusu havaalanıyla ilgili olarak ilçeyle resmi bir başvuru yapılmadığını söyledi

Şirketler neden Texas'a taşınıyor?

Son yıllarda Texas'a taşınan şirketlerin sayısı artıyor. Yine ABD merkezli teknoloji devi Oracle da Silikon Vadisi'nden Austin'e taşınma kararını 2020'de duyurdu. Teknoloji şirketi HP ve araç üreticisi Toyota da şirket merkezlerini California'dan Texas'a taşıdı. California eyaletinde, işçi hakları konusunda güçlü yasalar bulunuyor. Ayrıca yaşam maliyetleri ve vergiler de diğer eyaletlere göre yüksek. Musk geçen yıl evini California'dan Texas'a taşıdı. SpaceX uzay teknolojileri şirketi de Texas eyaleti sınırları içinde bulunuyor.

(Kaynak: Daily Mail, BBC, New York Post, Fox Business, Express News)