28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Élysée Sarayı’nın gerçek patronu: Brigitte Macron

Macron çifti gün içinde her bir buçuk saatte bir telefonla görüşüyor. Gece ne kadar ilerlemiş olursa olsun birbirlerine brifing vermeden uyumuyorlar. Biz Beraber Olduğumuz Sürece adlı yeni kitaba bakılırsa Emmanuel Macron, eşinden habersiz adım atmıyor
Élysée Sarayı’nın gerçek patronu: Brigitte Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un arkadaşı olan gazeteci Gaël Tchakaloff’un yazdığı biyografik kitap first lady Brigitte Macron’un Élysée Sarayı’ndaki sıra dışı etkisini gözler önüne serdi.  2016’dan beri Macronlarla arkadaş olan 49 yaşındaki Fransız gazeteci, Tant Qu’on Est Tous les Deux’yü (Biz Beraber Olduğumuz Sürece) yazmadan önce çifti bir buçuk yıl yakından takip etti. 68 yaşındaki Brigitte Macron’un yanı sıra 43 yaşındaki cumhurbaşkanından ve ikilinin çalışma arkadaşlarından alıntılar içeren kitaba göre Macronlar her bir buçuk saatte bir telefonla görüşüyor ve birbirinden habersiz adım atmıyor.  Tchakaloff, "Programları ortak. Dakika dakika birbirlerinin ne yaptığını biliyorlar. Çift olmanın insanın bireyselliğini artırdığına inanıyorlar” diye yazmış. Çifte yakın kaynaklara göre first lady kendisini tamamen "kocasının başarısına adamış durumda."  Tchakaloff çiftle ilgili kitap yazma niyetini duyurduktan sonra birkaç hafta süreyle cumhurbaşkanın ekibi tarafından kara listeye alınmış. Ancak Brigitte Macron’a yakınlığı sayesinde bu engeli aşmış ve ikiliyi her etkinlikte izleme şansı bulmuş. Nitekim yazar kitapta Brigitte Macron’a "sen" diye hitap ederken Emmanuel Macron’a "siz" diyor.  Yazara göre Macron, "Sana aşık olan kadınla karşılıklı tam bir bilgilendirme yaptıktan sonra yatağa gidiyorsun. O bazen uyukluyor ve senin anlattıklarını hiç duymuyor. Ama çoğu zaman uyumadan seni bekliyor." Brigitte Macron’un kendisi ise kocasıyla ilişkisi hakkında şunları söylüyor:  "Biz birlikte olduğumuz sürece her şey güzel olacak. Birbirimize rastladığımız için çok şanslıydık. Aramızdaki bağ daha ilk günden belliydi." "Brigitte Macron’a göre toplum bunu anlamıyor çünkü daha ziyade bireye odaklanmış durumda. Oysa çift olmak bireyselliğini güçlendirir." 

Toplantıları erken bitirmek için...

Tchakaloff, Brigitte Macron’un bazen eşini sıkıcı bir toplantıdan kurtarmak için Élysée Sarayı personeline bir sonraki konuk beklenenden erken gelmiş gibi davranmalarını söylediğine şahit olmuş. Elysée Sarayı’nın "Madam Kanadı" olarak adlandırılan bölümünde Brigitte Macron ile yakın olarak çalışan cumhurbaşkanı özel danışmanı Pierre-Olivier Costa’ya göre first lady’nin rolü pandemi boyunca artmış. Örneğin, danışmanlar Brigitte Macron’dan Emmanuel Macron ile "konuşup" yeni bir eve kapanma dönemini engellemesini istemiş.  First lady ise danışmanlara kocasının kendisini dinlediğini ancak onu tek başına etkileyemeyeceğini ve insanların ölmesi durumunda sorumluluk alamayacağını söylemiş.
Emmanuel Macron, o dönem lise öğretmeni olan Brigitte ile 15 yaşında tanıştı.
Emmanuel Macron, o dönem lise öğretmeni olan Brigitte ile 15 yaşında tanıştı.

Liseden saraya

İkili tanıştığında Emmanuel Macron 15 yaşında bir lise öğrencisi, o zamanki adıyla Brigitte Marie-Claude Trogneux ise okulun popüler edebiyat ve tiyatro öğretmeniydi. Daha sora eşi olacak genç Macron’un komedyen, yazar veya sanatçı olacağını öngörüyordu.  Brigitte evliydi ancak Macron’un bir lise arkadaşı "daha o zaman aralarındaki bağı gördüğünü" söylüyor.  Aynı isimsiz tanığa göre ikilinin arasında hiçbir şey yaşanmadı ama Macron öğretmenine aşıktı. Hatta başkan olmayı dahi bir gün Brigitte ile evlenebilmek için istiyordu.  Macron’un üniversite yıllarından arkadaşı "Gaspard" ise ikilinin ilişkisinin başladığı yılları hatırlıyor. Genellikle onlarla beraber olmaktan rahatsız olduğunu söyleyen Gaspard, bunun sebebinin yaş farkı değil, "tutkularını kamusal alanda çok fazla belli etmeleri" olduğunu anlatmış. Daha sonra Macron bankacıyken ikilinin evlerinde bir akşam yemeğine giden Gaspard, gözlemlerini şöyle aktarıyor:  "Brigitte çok hoş, çok sıcakkanlı ancak olumlu bir ifadeyle söylemek gerekirse fazlaca zekiydi. Emmanuel’in başarısına kendini adamıştı. Ona sevgisini koşulsuz sunuyor, aşırı özgüven veriyordu. Adeta Emmanuel’in kanatlarının altındaki kanat oydu. Tarihteki birbirine en yakın başkanlık çiftiler. Şimdiye kadar benim tanıdığım en yakın çift de onlar."

Arkadaş gibi kayınvalide 

Cumhurbaşkanının 71 yaşındaki annesi Françoise da Brigitte’i küçük kızı Estelle’nin öğretmeni olduğu dönemden tanıyor. Brigitte’i gelinden çok bir arkadaş ve sırdaş olarak gördüğünü söyleyen Françoise, "önceliklerimiz aynı" diyor. Oğlu "Manu"yu ergenlik döneminde öğretmeninden uzaklaşması için Paris’teki ninesinin yanına yolladığı yönündeki dedikoduları reddediyor.

Hollande’ın öfkesi 

Macron çifti olumlu konuşmayan tek kaynak, kitapta "Emmanuel Macron ile cumhurbaşkanı adayı olmadan önce birlikte çalışmış, kamuoyu nezdinde önemli bir rolü olan ve Macron tarafından hayal kırıklığına uğratılan biri" diye tanımlanıyor.  Fransız basınına göre bu kişi 2014 yılında Macron’u bakan yapan ancak iki yıl sonra karşısında aday olarak bulan François Hollande’dan başkası olamaz. İşte Hollande olduğu düşünülen bu kişiye göre "Macron, siyasi kanaati olmayan, ancak her gün başka bir partinin rengini benimseyerek sahtekarlık yapan bir komedyen." Ona göre, Macron "hiçbir şeye inanmıyor" ve bu yüzden de onun cumhurbaşkanlığı döneminin "hiçbir manası yok."