15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.09.2023 18:43 | Son Güncelleme: 30.09.2023 18:56

Ermenistan açıkladı: Dağlık Karabağ'dan 100 bini aşkın Ermeni ayrıldı

Ermenistan, 100 binden fazla kişinin Dağlık Karabağ bölgesinden ayrıldığını açıkladı. Bölgenin nüfusu 120 bin olarak tahmin ediliyordu
Ermenistan açıkladı: Dağlık Karabağ'dan 100 bini aşkın Ermeni ayrıldı

Açıklanan bu rakam, Azerbaycan'ın geçen hafta Dağlık Karabağ’ı ele geçirmesinden bu yana hemen hem tüm Ermeni nüfusun bölgeyi terk ettiğini gösteriyor.

Azerbaycan'ın bir parçası olan Dağlık Karabağ 30 yıldır etnik Ermeniler tarafından yönetiliyordu.

Güney Kafkasya'daki dağlık bölge Ermenistan'ın yanı sıra müttefiki Rusya tarafından da destekleniyordu.

Ermenistan başbakanı sözcüsü Nazeli Baghdasaryan, geçen hafta ülkeye giriş yapan mülteci sayısının 100 bin 417’ye ulaştığını söyledi. Dağlık Karabağ’ın nüfusu 120 bin olarak tahmin ediliyor.

''Birkaç yüz kişi kaldı''

BBC’nin haberin göre; eski bir ayrılıkçı Ermeni yetkili olan Artak Beglaryan, Dağlık Karabağ sakinlerinden "son gruplarının" cumartesi günü Ermenistan'a doğru yola çıktığını söyledi.

Beglaryan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "En fazla birkaç yüz kişi kaldı, bunların çoğu memurlar, acil servis çalışanları, gönüllüler ve bazı özel ihtiyaçları olan kişilerden oluşuyor" dedi.

Azerbaycan ordusunun bölgeye girmesiyle en az 200 etnik Ermeni ve onlarca Azeri askeri öldürüldü. Ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak ayrılıkçılar silahlarını teslim etmeyi kabul etti. Hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ yeni yılda varlığını sona ereceğini açıkladı.