24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.08.2022 08:35 | Son Güncelleme: 09.08.2022 09:51

FBI, Donald Trump'ın Florida'daki evini bastı

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları, Donald Trump'ın Florida’daki Mar-A-Lago malikanesini bastı. ABD eski Başkanı "İş birliği yapmama rağmen evimi bastılar hatta kasama bile girdiler" dedi. Olay üzerine Trump destekçileri konutun önünde toplandı
FBI, Donald Trump'ın Florida'daki evini bastı

Bir süredir 2024 başkanlık seçimleri için aday olabileceğinin mesajlarını veren ABD eski Başkanı Donald Trump, görevi dönemindeki eylemeleriyle yüzleşiyor. 6 Ocak 2021'de gerçekleşen Kongre baskını ile ilgili soruşturma devam ederken, 2020 seçimlerinin sonuçlarına müdahale edip etmediği incelenen eski başkan şimdi de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) baskınıyla karşı karşıya. 

Gizli kayıtları alıp almadığı inceleniyor

FBI, Trump'ın Florida’daki Mar-A-Lago malikanesine baskın düzenlendi. New York Times, soruşturmaya aşina olan isimsiz iki kaynağa atıfta bulunarak, aramanın Trump'ın Beyaz Saray'dan Florida mülküne getirdiği gizli belgelerin kutularıyla ilgili olduğu ortaya attı.

CNN'in iddiasına göre Trump, baskın sırasında New York'taydı.

Associated Press de ; konudan bilgisi bulunan kişilere dayanarak, FBI aramasının Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi sırasında Florida'daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin bir soruşturmayla ilgili olduğunu belirtti.

 Trump destekçileri olayı duyar duymaz Mar-a-Lago'daki konutun çevresinde toplandı

Adalet Bakanlığı'nın, bu yılın başlarında Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi tarafından Mar-A-Lago'dan alınan 15 kutu belgenin içinden çıkan gizli kayıtların varlığını araştırdığı kaydedildi. Federal yasaların, gizli devlet belgelerinin yasalarca belirlenmiş yetkili yerlerden dışarı çıkarılmasını yasakladığı bilgisi paylaşıldı.

 Milletimiz için karanlık bir zaman

Trump, yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach'teki güzel evim Mar-A-Lago şu anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zaman. Daha önce hiçbir ABD Başkanının başına böyle bir şey gelmedi” ifadelerini paylaştı.

CBS Televizyonu, baskının Trump'ın resmi belgeleri kullanma biçimiyle ilgili soruşturma kapsamında yapıldığını duyurdu. ABD Ulusal Arşiv Dairesi, şubatta bu konuda Adalet Bakanlığı'ndan, soruşturma başlatmasını istemişti.

FBI ajanlarının mülkünde bulunan bir kasayı kırdığını iddia eden Trump, "İlgili devlet kurumlarıyla yapılan çalışma ve iş birliğinden sonra evime yapılan bu habersiz baskın gerekli veya uygun değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Evrakları tuvalete attığını gösteren fotoğraflar

Donald Trump'ın başkanlığı döneminde resmi kayıtlara geçirilmesi gereken evrakları tuvalete atarak yok ettiği iddialarına ilişkin yeni fotoğraflar paylaşıldı.  New York Times gazetecisi Maggie Haberman'ın önümüzdeki aylarda yayınlanacak kitabında da yer vereceği iddialarına göre, Trump Oval Ofis belgelerini birçok kez saklamak yerine tuvalete atarak ortadan kaldırdı.

Trump, Haberman'ın aylar önce Confidence Man (Güven Adamı) kitap çalışması kapsamında öne sürdüğü bu iddiaları reddediyordu. Twitter hesabından açıklama yapan Haberman, fotoğraflardan birinin Beyaz Saray tuvaletinden, diğerinin ise Trump'ın deniz aşırı seyahatlerinden birindeki tuvaletten çekildiğini söyledi. Haberman paylaşımında, "Trump'ın kağıtları yırtıp sonra tekrar bantlatma alışkanlığı olduğu biliniyordu ancak onları atma alışkanlığı olduğu bilinmiyordu" ifadelerini kullandı.

Mar-a-lago hakkında

Donald Trump, ABD Başkanı seçildikten sonra hemen her hafta sonu Florida Palm Beach'teki malikanesi Mar-a-lago'ya gidiyordu hatta önemli toplantılarının bir kısmına burada gerçekleştiriyordu. Kritik kararları burada aldığını bilenen Trump, Beyaz Saray'ı terk ettikten sonra da Mar-a-lago'da yaşamayı tercih etti.

 Trump, Mar-a-Lago'ya yaptığı ziyaretlerinde yakındaki Trump International'a giderek golf oynamayı ihmal etmedi

Palm Beach'teki Mar-a-lago Marjorie Merriweather Post tarafından 1924'ten 1927'ye kadar inşa edilmiş bir tatil köyüdür.  Saray evi, Atlantik Okyanusu ile Lake Worth arasında 20 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur. Konakta yaklaşık 60 yatak odası, 30'u aşkın banyo, bir balo salonu, bir tiyatro - toplam 114 oda ve 110.000 metrekarelik bir zenginlik bulunuyor.

Kaynaklar: New York Times, AP, AA, CNN