20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 21.02.2022 17:28 | Son Güncelleme: 21.02.2022 18:00

FBI, Rusya'nın siber saldırılarına hazırlanıyor

FBI hazırladığı raporda, Rusya’nın olası siber saldırılarına karşı ABD'yi korumak için çalışmalarına devam ettiğini yazdı; Rusya hükümeti ise bu iddiaları yalanladı
FBI, Rusya'nın siber saldırılarına hazırlanıyor

ABD, geçtiğimiz cuma günü Ukrayna’da yaşanan siber saldırının sorumlusunun Rusya olduğunu söyledi. Moskova’nın Washington’da bulunan elçisiyse bu iddiaları “tamamen Rus karşıtlığı” olarak değerlendirdi. Elçi Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada, “ABD’nin asılsız iddialarını reddediyor, Rusya’nın bahsi geçen eylemlerle bir ilgisi olmadığını bildiriyoruz. Rusya, siber alanda hiçbir zaman kötücül bir operasyon yapmadı” diye konuştu. Şimdiyse, Newsweek’in elde ettiği FBI raporu, ABD merkezli şirketleri Rusya tarafından gerçekleşebilecek siber saldırılar hakkında uyarıyor.


Raporda, Ukrayna sınırında kötüye giden güvenlik durumu ile artan siber saldırı ihtimalinin doğru orantılı olduğu yazıyor: “FBI Siber Bölümü ABD’yi desteklemek ve Rusya’nın saldırılarına karşı Anavatan’ı korumak için çalışmalarına devam ediyor. Tarih boyunca, Rusya'nın desteklediği siber aktiviteler, kendileriyle gerilim yükseldikçe artıyor". 


FBI raporunda, ABD ve müttefiklerinin Rusya’nın askeri harekatına karşı uygulayacağı yaptırımlara hazır olduğu, olası bir siber saldırının da buna dahil olduğu belirtiliyor. 


Rus kökenli siber saldırıların “güvenlik açığı olduğu bilinen ağlara ve hesaplara” yönelik olduğu vurgulanıyor. 
“Siber saldırı aktörleri, ABD ve uluslararası kritik olan birkaç altyapıyı hedef aldı. Bunlara Endüstriyel Savunma Merkezi, Sağlık Hizmeti, Enerji, Telekomünikasyon ve kamusal sektörler dahil”. 

Ukrayna'yı destekleyen ülke ve şirketler hedefte


İsmini vermemeyi tercih eden Amerikalı bir sivil savaş subayı, Rusya’dan siber saldırı tehdidinin yükseldiğini teyit etti. Muhtemel saldırıların, özellikle, Pentagon ve Ukrayna ile ilgili alanlara karşı gerçekleşebileceğinin altını çizdi: "Rusya, ABD ordusunu destekleyen özel savunma şirketlerini hedef aldı. Bu, Ukrayna’daki sıcak çatışma öncesi beklenen bir hamleydi. Özellikle Ukrayna’nın devletini ve ordusunu destekleyen bütün özel şirketler hedef altında."

Ancak Rusya hükümeti bu iddiaları yalanlayıp, tam tersine, Washington ve müttefiklerinin Rusya’ya karşı siber saldırılarda bulunduğunu söyledi.