29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2023 00:13 | Son Güncelleme: 03.04.2023 00:25

Finlandiya'da Sanna Marin yenilgiyi kabul etti: Kazanamamış olsam da bu iyi bir başarı

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, merkez sol Sosyal Demokrat Partisi'nin (SDP) muhafazakar ve aşırı sağcı rakipleri tarafından kıl payı yenilerek üçüncü sıraya gerilemesinin ardından iktidarda kalma mücadelesini kaybetti
Finlandiya'da Sanna Marin yenilgiyi kabul etti: Kazanamamış olsam da bu iyi bir başarı

Finlandiya'da muhafazakar lider Petteri Orpo, Başbakan Sanna Marin'in merkez solunu yenerek kıran kırana geçen seçim yarışını kazandı. Ulusal Koalisyon Partisi lideri, "En büyük yetkiyi aldık" dedi. Orpo oyların yüzde 20.8'ini alarak sağ popülist Finler Partisi ve merkez solun önünde yer aldı. Muhafazakar liderin zafer ilan etmesinden kısa bir süre sonra, partisi parlamentodaki sandalye sayısını arttıracak olmasına rağmen Marin yenilgiyi kabul etti.

Finliler Partisi lideri Riikka Purra rakibini tebrik etti ve partisinin tarihindeki en iyi sonucu elde ettiği için çok mutluydu. Oyların neredeyse tamamının sayılmasıyla birlikte Purra oyların yüzde 20'sini alırken, Marin'in Sosyal Demokratları yüzde 19.9'da kaldı.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin seçimleri kazananları tebrik ederken, hem partisinin oy oranında hem de milletvekili sayısında öngörülen iyileşmeye vurgu yaptı. Marin Helsinki'deki destekçilerine "Bugün seçimi birinci bitirememiş olsam da bu gerçekten iyi bir başarı. Demokrasi konuştu, Finlandiya halkı oylarını kullandı ve demokrasinin kutlanması her zaman harika bir şeydir. Bu sonuçtan mutlu olmak için iyi nedenlerimiz var" dedi.

En büyük parti çoğunluğu elde etmek için koalisyon kurmada ilk şansı elde eder, bu da Marin'in Finlandiya'nın başbakanı olarak dört yıllık döneminin sona erdiği anlamına geliyor. Geçici sonuçların teyit edilmesi halinde, İskandinav ülkesinin 200 sandalyeli parlamentosunda NCP 48 sandalyeye sahip olurken, Finler yedi milletvekili artışıyla 46, SDP ise üç milletvekili artışıyla 43 sandalyeye sahip olacak.

37 yaşındaki Marin, 2019'da SDP'nin liderliğini ve Finlandiya başbakanlığını üstlendiğinde dünyanın en genç başbakanı oldu ve ülkeyi Covid pandemisi boyunca ve NATO üyeliğinin eşiğine kadar başarıyla yönetti. Marin'in sosyal hayattı manşetlere taşındı ve hayranları onu merkez solun yükselen yıldızı ve yeni nesil genç kadın liderler için bir modele dönüştürdü.