03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.01.2024 20:21 | Son Güncelleme: 09.01.2024 13:22

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne görevinden istifa etti. Borne, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edecek. Borne'un yerine geçebilecek potansiyel adaylar Eğitim Bakanı Gabriel Attal ve Savunma Bakanı Sebastien Lecornu gösteriliyor
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti

Fransa Cumhurbaşkanlığı, 2 yıldan kısa bir süre görevde kalan Borne'un istifa ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Borne'un istifasını kabul etti.

Macron, X hesabından Borne'a teşekkür mesajı paylaştı ve şu sözleri kaydetti:

"Sayın Başbakan Elisabeth Borne... Yaptığınız çalışmalar hep örnek teşkil etti. Projemizi bir devlet kadını cesareti, bağlılığı ve kararlılığıyla hayata geçirdiniz. Size yürekten teşekkür ediyorum"

Emeklilik sistemi ve siyasi krizler

Başbakan değişikliği, emeklilik sistemi ve göçmenlik yasalarında yapılan tartışmalı reformların tetiklediği siyasi krizlerle geçen bir yılın ardından geldi. Borne'un istifası Avrupa Parlamentosu seçimlerinden beş ay önce gerçekleşirken, Avrupa'da artan yaşam maliyetleri ve Avrupa hükümetlerinin göç akışını engellemedeki başarısızlığı nedeniyle halkın hoşnutsuzluğunun yaygın olduğu bir dönemde seçimlerin çarpıcı sonuçlara sahne olması bekleniyor.

Borne, Macron'un ikinci dönem için yeniden seçilmesinin ardından Mayıs 2022'de atanmıştı. Fransa'nın ikinci kadın başbakanı oldu.

Fransa'da kamuoyu yoklamaları Macron'un partisinin haziran ayındaki seçim öncesinde aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in partisinin sekiz ila on puan gerisinde olduğunu gösteriyor.

Katılaştırılmış göç kurallarının parlamentoda kıl payı kabul edilmesinin Macron'un merkezci çoğunluğundaki derin çatlakları ortaya çıkarmasından bu yana hükümet değişikliği spekülasyonları artmıştı. Macron'un kendisi de yeni bir siyasi girişim sözü vermişti.

Macron'un yasamadaki aksaklıkların ardından üst düzey ekibini değiştirmesi ve bu yaz gerçekleşecek Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde başkanlığına yeni bir ivme kazandırması bekleniyordu.

Görevi bir süre daha devam edecek

62 yaşındaki Borne'un yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasında 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal ve 37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu gösteriliyor ki bu iki isimden hangisi göreve gelirse Fransa'nın gelmiş geçmiş en genç başbakanı olacak. Borne, yeni başbakan belirlenene kadar görevine devam edecek.