06 Mayıs 2025, Salı Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 31.01.2025 11:12 | Son Güncelleme: 31.01.2025 11:22

Fransa payını büyütüyor: BAE ilk Rafale savaş jetlerini teslim aldı

BAE, Fransa ile 2021 yılında yaptığı anlaşma kapsamında ilk Rafale savaş jetlerini teslim aldı. Anlaşma, Fransa'nın bugüne kadarki en büyük denizaşırı savaş uçağı satışı olarak kayıtlara geçmişti.
Rafale Savaş Jeti (AA)
Rafale Savaş Jeti (AA)
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilk Rafale savaş jetlerini teslim aldı. BAE silah endüstrisine dair devam eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Fransa arasındaki süregelen rekabette böylelikle Paris, öne geçmiş gibi görünüyor. 

Fransa ile ilk anlaşma 2021 yılında yapılmıştı

BAE, Aralık 2021'de Paris ve Abu Dabi arasındaki bağların geliştiğini gösteren 16,6 milyar euroluk bir anlaşmaya imza atmıştı. BAE ve Fransa tarafından 2021 yılında imzalanan anlaşma, Fransız yapımı 80 adet Rafale savaş jetinin satışını öngörüyordu. Fransa Cumhurbaşkanlığı'dan o dönem yapılan açıklamada ayrıca 12 adet Eurocopter EC725 Caracal tipi askeri nakliye helikopteri satılması konusunda da anlaşıldığı da kaydedilmişti. Anlaşma, Fransa'nın bugüne kadarki en büyük denizaşırı savaş uçağı satışı olarak kayıtlara geçti. 

Al Monitor'e göre Mısır şu ana kadar 54 adet, Katar ise 36 adet savaş uçağı siparişi verdi.

Söz konusu anlaşma kapsamında BAE, perşembe günü Fransız Rafale savaş uçaklarının ilk partisini teslim aldı.  

Uçaklar Paris'te törenle tanıtıldı

Fransız Dassault Aviation şirketi tarafından BAE hava kuvvetleri için üretilen ilk Rafale jeti Paris'te düzenlenen bir törenle tanıtıldı. Resmi WAM haber ajansının bildirdiğine göre törene BAE Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Mubarek Fadıl el-Mezrui ve Fransız mevkidaşı Sebastien Lecornu'nun yanı sıra Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer ve her iki taraftan üst düzey temsilciler katıldı.

El-Mezrui tören sırasında yaptığı açıklamada “Stratejimiz, modern savaşa dair teknolojik gelişmelerin değişen doğasına uygun en gelişmiş silah ve sistemleri edinmeye ve ulusal savunma sistemimizin genel savaş verimliliğini artırmaya odaklanıyor” dedi. BAE Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, yeni savaş uçağının satın alınmasının “BAE hava kuvvetlerinin yeteneklerini güçlendirmek” amacıyla Dassault Aviation ile imzalanan “tarihi bir anlaşmanın” parçası olduğunu belirtti.

Fransa küresel alanda payını büyütüyor

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün geçtiğimiz mart ayında yayınladığı bir rapora göre Fransa kısa bir süre önce Rusya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci silah ihracatçısı oldu ve Fransız silah ihracatı son beş yılda küresel pazarın yüzde 11'ini oluşturdu. Toplam küresel silah ihracatının yüzde 42'sini gerçekleştiren ABD ise liderliğini sürdürüyor.

Perşembe günü teslim edilen ilk parti, Paris-Abu Dabi arasındaki bağların geliştiğinin göstergesi. 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün 2023 raporuna göre, ABD 2019-2023 yılları arasında BAE'nin ithalatının yüzde 57'sini gerçekleştirerek Körfez ülkesinin en büyük silah tedarikçisi olmaya devam etmişti. Fransa da aynı dönemde BAE'nin silah ithalatının yüzde 9,2'sini gerçekleştirerek Türkiye'den sonra BAE'ye en çok silah ihraç eden üçüncü ülke konumunda yer almıştı. 

Reuters, Eylül 2024'te BAE'nin ABD’den F-35 savaş uçağı satın almaktan vazgeçtiğini yazmıştı.