06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2024 07:28 | Son Güncelleme: 08.07.2024 13:37

Fransa seçimleri gazete manşetlerinde: Halk aşırı sağa hayır dedi

Fransa seçimlerinin beklenmeyen ikinci tur sonuçları gazete manşetlerine solun zaferi olarak yansıdı. Seçim sonuçları aslında ülkeyi başka bir çıkmaza sokmuş olsa da seçmenler aşırı sağın yenilgisini kutladı
Fransa seçimleri gazete manşetlerinde: Halk aşırı sağa hayır dedi

Fransa'da genel seçimlerin ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının en çok oyu alarak zafer ilan etti anca mutlak çoğunluğu hiç kimse kazanamadı. Bu sonuç, en çok sandalyeyi kazanacağı tahmin edilen ancak üçüncü olan Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik'ine (RN) ve merkezci ittifakının yaklaşık 80 sandalye kaybederek ikinci olduğu Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir darbe oldu. 

Bu durum modern koalisyon hükümetleri geçmişi olmayan Fransa için bilinmeyen bir bölge. Bu aynı zamanda görevde üç yılı kalan Macron'un muhtemelen kendi siyasi görüşlerini paylaşmayan bir başbakanla birlikte hareket etmek zorunda kalacağı anlamına geliyor anlamına geliyor. Peki şaşırtıcı bir sonucun çıktığı seçimler, gazete manşetlerine nasıl yansıdı?

The Guardian

İngiliz The Guardian gazetesi bugünkü manşetinde, "Solun sürpriz yükselişi Fransız aşırı sağını üçüncü sıraya itti" başlığını kullandı.

Le Figaro

Fransız Le Figaro'nun başlığında ise, "RN başarısız oldu, sol kendini Macron'a dayatıyor" diye yazıyor.

 

La Libération

La Libération kapağında "C'est OUF" ifadesi yer alıyor, vay canına ya da delilik anlamına geliyor. 

La Croix
 

La Croix'ın başlığı ise aşırı sağın yenilgisine odaklanıyor: Fransa RN'ye hayır dedi

Financial Times

Financial Times "Anketlere göre Fransa'nın sol ittifakı Le Pen'in RN'sinin yükselişini durdurma yolunda" diyor.