29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2024 23:19 | Son Güncelleme: 20.03.2024 08:49

Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker göndereceğini savunan Rusya: İlk onları vuracağız

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa’nın Ukrayna’ya göndermek üzere askeri birlik hazırladığını öne sürdü. Narışkin, Fransız ordusunun Ukrayna'ya gelmesi halinde ilk hedef olacaklarını kaydetti. Fransa ise Rusya'nın iddialarını yalanladı ve asker gönderilmeyeceğini açıkladı
Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker göndereceğini savunan Rusya: İlk onları vuracağız

Rusya'nın dış istihbarat şefi Narışkin, Ukrayna'ya gönderilecek herhangi bir Fransız askeri birliğinin "öncelikli" hedef olacağını söyledi. TASS haber ajansına göre Sergei Naryshkin, "Ukrayna'ya gelirlerse Fransız birliği Rus silahlı kuvvetlerinin saldırıları için öncelikli ve meşru bir hedef haline gelecektir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: Bu, şimdiye kadar Rus dünyasının topraklarına kılıçla gelen tüm Fransızların kaderinin onu beklediği anlamına gelir.

Sky News'ün haberine göre geçtiğimiz ay Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa askerlerinin Ukrayna'ya gitmesi fikrini dışlamadı, ancak müttefikler arasında bir uzlaşmaya varılmadığı uyarısında bulundu.

Macron sözlerinin bir bölümünde "Hiçbir ihtimal dışlanmamalı" diye ekledi ve "Rusya'nın kazanmaması için yapmamız gereken her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'ya kara birlikleri göndermenin "ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken" bir gerilimi tetikleyeceğini söyledi. Macron'un açıklamaları, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun Batı'da bazılarının kendi askerlerini sahaya sürmek için Ukrayna ile ikili anlaşmalar yapmayı düşündüklerini söylemesinin ardından geldi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD'nin Ukrayna'da savaşmak üzere asker gönderme planının olmadığını ve NATO birlikleri gönderme planlarının da bulunmadığını söyledi.

Fransa: Asker yollamayacağız

Fransa, Ukrayna'daki Fransız birliklerinin "öncelikli" hedef olacağını söyleyen Rusya'nın dış istihbarat şefinin sözlerine karşılık verdi. Fransa Savunma Bakanlığı, Rusya'nın "Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker göndermeye hazırlandığı" iddiasının doğru olmadığını duyurdu.

Fransa Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada bu iddia yalanlanırken, Narışkin tarafından gündeme getirilen konunun, "Rusya'nın kitlesel çapta dezenformasyon yöntemlerine sistematik olarak başvurduğunu gösterdiği" değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, "Bu tür manipülasyonlardan kaçınmak için en yüksek dikkate davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.