16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2023 16:06 | Son Güncelleme: 30.08.2023 16:22

Fransız Bakan'ın muhabirlere sorusu tepki çekti: Röportaja neden üstsüz gelmediniz?

Eric Dupond-Moretti bir kadının üstsüz dolaşması nedeniyle "cinsel teşhirden" ceza almasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Fransa Adalet Bakanı'nın kendisiyle röportaj yapan kadın muhabirlere  neden üstsüz olmadıklarını sorması tepki çekti
Fransız Bakan'ın muhabirlere sorusu tepki çekti: Röportaja neden üstsüz gelmediniz?

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupont-Moretti, aşırı sıcak olduğu gerekçesiyle üstsüz gezen bir kadının teşhircilikten hüküm giymesinin ardından yaptığı bir yorumla tepki topladı. Fransız basınında yer alan haberlere göre; Dupond-Moretti basın toplantısından sonra "Benimle röportaj yapan kadın gazetecilerin hiçbirinin üstsüz olmadığını fark ettim. Yeterince sıcak değil miydi?" dedi. Dupond-Moretti'nin bu yorumu başta gazeteciler ve sendikalar olmak üzere geniş çevrelerce "uygunsuz" ve "cinsiyetçi" olarak eleştirildi.

Fransız Bakan'a yakın kaynaklara göre Dupond-Moretti, sözlerinin bağlamından saptırıldığını savunuyor.

Dupont-Moretti'nin sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada, bakanın her türlü cinsel ve cinsiyetçi şiddete karşı mücadele etme konusundaki tam kararlılığına"atıfta bulunarak yeri olmayan bir tartışmadan üzüntü duyduğunu belirtti. Ancak sözcünün açıklamaları eleştirileri hafifletmeye yetmedi. Kadınlar Vakfı Başkanı Anne-Cécile Mailfert "Ne incelik. Ne belagat. Ne yiğitlik. Ne adam ama. Ne bakan ama!" diyerek açıklamalarla dalga geçti.

Ne olmuştu?

Hafta sonunda, Auvergne-Rhone-Alpes bölgesine bağlı Aurillac ilçesinde üstsüz dolaşan Marina adlı bir kadına "cinsel teşhir" suçlamasıyla para cezası kesilmesinin ardından protestolar patlak vermişti. Marina ise basına açıklamasında, "Çok sıcak bir gündü. Pek çok erkeğin yaptığını yaptım ve sokakta üstsüz yürüdüm" demişti.

Protestolar sırasında, adliye binasına saldırılmış, duvarlarına yazılar yazılmış ve kapıları kırılıp binaya zarar verilmişti. Dupond-Moretti ise söz konusu protestolarda zarar gören adliye binasını denetlemeye gitmişti.