06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Giriş: 08.07.2024 09:14 | Son Güncelleme: 08.07.2024 10:39

Fransız liderlerden ilk değerlendirmeler: Seçim anlaşmaları Fransa'yı Melenchon'un kucağına attı

Fransa'da seçimlerin 2. turundan solcu Yeni Halk Cephesi zaferle çıktı. Yarışı Macron ittifakı 2. sırada, aşırı sağcı Ulusal Birlik ise 3. sırada tamamladı. Peki ama ülkedeki parti liderleri sonuçları nasıl değerlendirdi? Seçim kararına itiraz eden de oldu, sandıktan çıkan belirsizliğe isyan eden de
Fransız liderlerden ilk değerlendirmeler: Seçim anlaşmaları Fransa'yı Melenchon'un kucağına attı - Resim: 1

Melenchon: Ülkeyi yönetmeye hazırız


Aşırı solcu LFI lideri Melenchon, başını çektiği solcu ittifakının birinci çıktığı seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada "Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir. Bu gece (aşırı sağcı parti) RN, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta" dedi. Melenchon, seçim sonuçlarını, "yeni Fransa'yı oluşturan milyonlarca kişi için büyük bir rahatlama" olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Yeni Halk Cephesini yönetime çağırma görevi olduğunu" ve buna hazır olduklarını kaydeden Melenchon, Macron’un "boyun eğmesi ve bu yenilgiyi geçiştirmeye çalışmadan kabul etmesi gerektiğini" belirtti.

Fransız liderlerden ilk değerlendirmeler: Seçim anlaşmaları Fransa'yı Melenchon'un kucağına attı - Resim: 2

"Müzakere başlatmayı reddediyoruz"

Melenchon, "Oylamadan çıkarılacak dersler açık. Cumhurbaşkanı'nın mağlubiyeti açıkça teyit edildi. Başbakan gitmeli." ifadelerini kullandı. İktidar partisi Rönesans'la ülkeyi yönetmek için işbirliğine gitmeyecekleri mesajını veren Melenchon, "Geçen haftada söyledik ve tekrar Cumhurbaşkanı'na söylüyoruz; özellikle 7 yıldır yılmadan politikasına karşı mücadele ettikten sonra (koalisyon) şekillenmeleri için partisiyle müzakere başlatmayı reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

Fransız liderlerden ilk değerlendirmeler: Seçim anlaşmaları Fransa'yı Melenchon'un kucağına attı - Resim: 3

Gabriel Attal: Kararın sonuçlarına katlanmayı reddediyorum

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, sol ittifakı Yeni Halk Cephesi'nin sandıktan birinci çıktığı erken genel seçimlerin ardından bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifasını sunacağını söyledi.   Attal, Meclis'i feshetme kararını kendisinin seçmediğini ve bunun sonuçlarına katlanmayı reddettiğini söyledi. Attal, "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakının adaylarıyla mücadele etmeye karar verdiklerini belirterek, "aşırıcı partilerin" Mecliste salt çoğunluğunu oluşturamadığına dile getirdi. Kendi ittifaklarının da Mecliste çoğunluğa ulaşamadığına dikkati çeken Attal, "Bu seçimde temsil ettiğim siyasi grup, bu akşam çoğunluğu sağlayamıyor. Cumhuriyet geleneğine ve prensiplerime uygun olarak yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım." ifadelerini kullandı.

Fransız liderlerden ilk değerlendirmeler: Seçim anlaşmaları Fransa'yı Melenchon'un kucağına attı - Resim: 4

"Bu gece milletimiz için yeni bir dönem başlıyor"

Gabriel Attal, şunları kaydetti: "Bu gece, milletimiz için yeni bir dönem başlıyor. Yarından itibaren iktidarın ağırlık merkezi artık her zamankinden daha fazla Fransızların iradesiyle Parlamentonun elinde, milletin temsilcilerinin elinde, dolayısıyla vatandaşlarımızın elinde olacak." Başbakan Attal, aşırı sağın bu seçimde tarihi bir puana ulaştığı değerlendirmesinde bulundu.

Attal, genel seçimlerin 2. turunda, Hauts-de-Seine'in 10. seçim bölgesinde oyların yüzde 61,62'sini alarak milletvekili seçildi.