25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.09.2022 13:05 | Son Güncelleme: 27.09.2022 14:24

Fransızlar siyasetçilerin özel hayatları konusunda daha şeffaf olmalarını istiyor

Fransa parlamentosunda, cinsel taciz ve şiddet iddialarının gündeme gelmesinin akabinde yapılan ankette, halkın yüzde 69'unda politikacıların özel hayatlarında daha şeffaf olması beklentisi oluştuğu ortaya çıktı
Fransızlar siyasetçilerin özel hayatları konusunda daha şeffaf olmalarını istiyor

Fransız kanalı BFMTV'nin haberine göre, Odoxa araştırma şirketi, Fransız basını için siyasilerin özel hayatlarına yönelik halktaki beklentiye ilişkin anket yaptı. Ankette, Fransızların yüzde 69'u politikacıların özel hayatlarında daha fazla şeffaf olmalarını talep etti. Siyasetçilere yönelik vergi beyanı ve şahsi kazancı kapsayan parasal meselelerde şeffaflık beklentisi ise yüzde 67 olarak ankete yansıdı.

Fransız basını, anketi "Her 10 Fransız'dan 7'si politikacıların özel hayatlarında daha şeffaf olmalarını istiyor" başlığıyla sayfalarına taşıdı.

Taciz iddiaları tartışmaları alevlendirdi

Fransa Ulusal Meclisi'nde milletvekillerine yönelik cinsel taciz ve şiddet suçlamalarında son yıllarda artış kaydedildiğinin açıklanması üzerine parlamenterlere yönelik yaptırım meselesi tartışılmaya başlandı. Verilerin açıklanmasının ülkenin önde gelen iki siyasetçinin isimlerinin "kadına şiddet" meselesinde tartışıldığı döneme denk gelmesi ülkede infiale yol açtı.  Fransız Parlamentosu da eleştirilerin odağına konuldu. 

Olayın geçmişi

Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) Partisi Koordinatörü Milletvekilli Adrien Quatennens'in boşanma sürecinde olduğu eşini tokatladığı ve Yeşiller Partisi (EELV) Meclis Grup Eş Başkanı Julien Bayou'nun eski sevgilisine psikolojik şiddet uyguladığı iddiaları, Fransız kamuoyunda gündeme oturmuş ve tepki toplamıştı. Tepkilerin ardından iki isim de parlamentodaki parti temsilciliği görevlerinden istifa etmişti.

Kaynak: AA