07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.01.2023 11:11 | Son Güncelleme: 15.01.2023 11:20

Greta Thunberg'den Yeşiller'e çevre eleştirisi

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde maden ocağı açılacağı için tahliyesine karar verilen Lützerath köyünden çevreci aktivistlerin çıkartılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Ünlü aktivist Greta Thunberg de eylemcilere tepki göstererek, "Buradaki kömür, fiyatları anında aşağı çekmeyecek" dedi
Greta Thunberg'den Yeşiller'e çevre eleştirisi

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Lützerath'a gelerek linyit madenlerini genişletmek isteyen enerji şirketini protesto amacıyla ormanda kalan iklim aktivistlerine destek verdi. 20 yaşındaki Thunberg, Yeşiller Partili politikacı Luisa Neubauer ile birlikte "linyit köyü" olarak bilinen bölgeye gelerek doğaya zarar vereceği gerekçesiyle RWE enerji şirketinin maden olacağının genişletilmesine karşı çıkan çevrecilerle görüştü. Aktivistleri ziyaret eden Thunberg, çevrecilerin tahliyeleri esnasında göstericilere sert davranmakla eleştirilen polisin tavrına tepki gösterdi.

Thunberg, burada yaptığı açıklamada, "Buraya gelerek halkın gücünün neye benzediğini, demokrasinin neye benzediğini göstermek istedik" dedi. Thunberg ayrıca mevcut enerji krizinde elde edilecek kömür için Lützerath''ın tahliyesine destek veren Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ve bir diğer Yeşiller partili politikacı Kuzey Ren Vestfalya Ekonomi Bakanı Mona Neubaur gibi politikacıların duruşlarını eleştirerek, "Buradaki kömür, fiyatları anında aşağı çekmeyecek. Her kim buna inanıyorsa gerçeklikle bağını yitirmiş demektir" dedi.  Yaklaşık yarım saat göstericilerle görüşen Thunberg ardından elektrikli bir otomobile binerek bölgeden ayrıldı. Lützerath'ta bugün linyit kömürü çıkaran enerji şirketine tepki gösteren ve iş makinelerinin bölgeye girmesini engellemek isteyen çevrecilere destek amacıyla bir gösteri düzenleneceği duyuruldu.

Almanya'da kömür üretimi kısa vadede artacak

Almanya hükûmeti, 2030'a kadar kömürle çalışan termik santralleri kapatma kararı almıştı. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'dan doğal gaz alımını durduran Almanya, enerji arzını güvence altına almak için alternatif arayışına girdi. Hükûmet, bazı kömür santrallerini tekrar şebekeye bağlama ve kapatılması planlanan bazı santrallerin ömrünü uzatma kararı aldı.