20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.05.2024 10:29 | Son Güncelleme: 24.05.2024 13:51

Husilerin saldırıları İsrail ve Gazze kıyılarında yeni bir cephe açıyor

Son altı ay içinde yaklaşık 120 gemiye saldırı düzenlediğini iddia eden Yemenli Husiler, Akdeniz'de ilk operasyonunu düzenlediğini ve ABD askerlerinin konuşlandığı bölgede İsrail'e karşı yeni bir cephe açabileceğini duyurdu
Husilerin saldırıları İsrail ve Gazze kıyılarında yeni bir cephe açıyor

Husilerin lideri Abdul-Malik el-Husi, Akdeniz'e operasyon yapacağını açıkladı. Açıklamada operasyonun ayrıntılarına ilişkin herhangi bir bilgi verilmezken, sadece "bu hafta içinde askeri operasyonlarımızdan biri Akdeniz'e doğru gerçekleştirildi" denildi ve Kızıldeniz, Arap Denizi, Aden Körfezi ve Hint Okyanusu'nda 15 füze ve insansız hava aracı kullanılarak sekiz operasyon daha düzenlendiği belirtildi.

Bu gelişme, Ensarullah'ın bu ayın başlarında Gazze'yi desteklemek için sürdürdüğü deniz harekâtında "tırmanışın dördüncü aşamasının" Akdeniz'e kadar uzanacağını duyurmasının ardından geldi.

Abluka kararını çiğneyen gemiler hedef alınacak

İsrail ile Filistinli Hamas hareketi arasındaki çatışma şiddetlenmeye devam ederken Husilerin sözcüsü Nasreddin Amer Newsweek'e yaptığı açıklamada, kampanyanın, grubun çatışma nedeniyle İsrail'e uyguladığı fiili ablukaya meydan okuyan gemi ve şirketlerin hedef alınacağını söyledi. Amer "Şu ana kadar hedefler, İsrail limanlarına giren ve abluka uygulama kararını çiğneyen gemiler. Ayrıca bu gemileri işleten şirketler de, milliyetleri ya da varış noktaları ne olursa olsun, tamamen hedef alınacaktır" dedi.

 Öte yandan Husilerin sözde hükümetindeki Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi, Twitter (X) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "ABD, savaş yayılmadan Gazze'deki saldırılarına devam edemez. (ABD'nin) Katil Netanyahu'nun çıkarları uğruna kendi çıkarlarını feda etmeye devam etmesi iyi değil" demişti.

En korkunç şey henüz yaşanmadı

İzzi açıklamasında ayrıca "Gazze'ye yönelik saldırılar durdurulmalı, mazlumlara yönelik abluka bir an önce sonlandırılmalıdır.. En korkunç şey henüz yaşanmadı" sözlerine yer vermişti.