24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.11.2022 18:30 | Son Güncelleme: 24.11.2022 18:38

IMF'den Çin'e uyarı: Covid stratejisi yeniden ayarlanmalı

Uluslararası Para Fonu, Çin'deki büyümenin düşmesi nedeniyle Covid-19 stratejisini yeniden ayarlaması gerektiği uyarısında bulundu
IMF'den Çin'e uyarı: Covid stratejisi yeniden ayarlanmalı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin'de devlet yetkilileriyle ve ekonomistlerle yıllık görüşmelerini tamamladı. IMF, Pekin hükümetine, ülkede rekor düzeye ulaşan Covid-19 vakaları nedeniyle çağrıda bulunarak alınan önlemleri yeniden düzenlemesini ve aşılama kampanyasına hız vermesini istedi. Çağrının gerekçesi olarak, emlak sektöründeki durgunluk ve iç talepteki daralma gösterildi. 

Ülkede uygulanan kısıtlamalar nedeniyle Çin'deki düşük büyüme, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının dünyada neden olduğu ekonomik krizi büyütüyor.  Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 büyümesi bekleniyor. Pandeminin zirve yaptığı 2020'de yüzde 2,2 büyüyen ekonomi, baz etkisiyle geçen yıl yüzde 8,1 büyüdü. Üç yıllık ortalamanın yüzde 5'in altında kalması nedeniyle Çin hükümeti, yaklaşık yüzde 5,5 büyüme hedefliyor ama devam eden kapanmalar ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

IMF'nin tahminine göre, dünyanın ikinci büyük ekonomisi, Covid tedbirlerinin gelecek yıl ortasında gevşetilmesiyle ancak yüzde 4,4 büyüyebilecek. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Çin hükümetinin sıfır Covid stratejisiyle pandeminin ilk dönemdeki ekonomik etkilerini bertaraf ettiğini ve tıbbi malzeme tedariğiyle küresel ekonomiye katkı sunduğunu belirtti. Gopinath, " Ancak o zamandan bu yana Çin'de büyüme yavaşladı ve yeniden artan Covid vakalarının, gayrimenkul sektöründeki derin zorlukların ve yavaşlayan küresel talebin baskısı altında kaldı… Bundan sonrası için Covid stratejisinin yeniden ayarlanması iyi yapılmalı ve aşılamanın hızlanmasını ve koruyuculuğun devamı için üst seviyede tutulmasını içermeli.

Vakalar rekor kırdı

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun açıklamasına göre 23 Kasım'da yeni Covid-19 vakası sayısı 31 bin 600'ü geçerek rekor kırdı. Testi pozitif çıkanların 27 bin 600'den fazlası belirti göstermemesine rağmen Çin, sıfır Covid politikası çerçevesinde sert kapanma ve zorunlu test kurallarını devreye sokuyor. Nisandan beri ilk ölümlerin 19 Kasım'da görülmeye başlandığı ülkede hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 232'ye çıktı.