26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2022 09:50 | Son Güncelleme: 25.10.2022 10:08

İngiliz gazeteleri yeni Başbakanları Rishi Sunak’ı manşete taşıdı: Sana kim oy verdi?

İngiltere'de başbakanlık koltuğuna oturacak olan Rishi Sunak, bugün İngiliz gazetelerinin odağındaydı. Bazı gazeteler Rishi Sunak'ın genel seçime gidilmeden seçilmesini eleştirerek "Sana kim oy verdi?", "Demokrasinin ölümü" gibi başlıklar attı
İngiliz gazeteleri yeni Başbakanları Rishi Sunak’ı manşete taşıdı: Sana kim oy verdi?

Rishi Sunak'ın Muhafazakar Parti liderlik yarışındaki zaferi ve İngiliz siyasetinin zirvesine çıkacak olması, bugün İngiltere'deki her büyük gazetenin ön sayfasında yer alıyor. The Guardian’ın manşetinde Sunak’ın Muhafazakar milletvekillerine yaptığı uyarı yer aldı: Birleşin ya da ölün. Gazetenin politika editörü, Sunak'ın Londra'daki Muhafazakar Parti  merkez ofisinde parti üyeleriyle çekilmiş fotoğrafının altında, milletvekillerine Muhafazakar psikodramaya son vereceğini ve kişiliklere değil politikalara öncelik vereceğini söylediğini bildirdi. Haberde ayrıca “İki aydan kısa bir süre içinde üçüncü Muhafazakar başbakan ve altı yıl içinde beşinci olacak.Ülkeyi yöneten ilk Hindu olarak da tarih yazacak” ifadelerine yer verildi. 

The Mail, Sunak'ın "en genç modern ve Asya kökenli ilk Başbakan” olacağını belirttiği bir başlık attı. Gazete, “Britanya için yeni bir şafak” başlığı altında “Muhafazakar  parti mücadelesinin burada başladığını” söyledi.

The Sun da coşkulu bir başlıkla “Güç seninle Rishi” diye başlık attı. Sunak’ın ön sayfadaki fotoğrafına bir ışın kılıcı eklendi. Politika editörü haberde, “Muhafazakar  milletvekilleri Star Wars delisi Rishi Sunak'a yeni umutları olarak yüzlerini döndüler" diye yazdı ancak zaferinin tek bir oy bile kullanılmadan geldiğini ekledi.


Mirror gazetesi ise daha sert bir başlık atarak “Yeni (seçilmemiş) Başbakanımız” sözlerinin altına “Sana kim oy verdi?” diye sordu. Haberde, "Kraldan iki kat daha zengin, Sunak şimdi acımasız kamu harcama kesintilerine başkanlık edecek" deniyor ve İşçi Partisi'nden Angela Rayner'dan "Şimdi bir seçime ihtiyacımız var" diyen bir alıntıya yer veriliyor.


İskoçya’nın Daily Record gazetesi de “Demokrasinin ölümü” başlığını tercih etti. Gazetenin haberinde, “Kendi partisi onu birkaç hafta önce reddetti ancak sadece 100 milletvekilinin desteğini alan tek aday olarak Rishi Sunak, İngiltere'nin yeni Başbakanı olmaya hazırlanıyor” diye de belirtildi. 


Financial Times, yeni başbakanı bekleyen ekonomik zorluklara odaklandı ve piyasaların Truss türbülansının ardından durgunluk kısmını dört gözle beklediğini yazdı.Gazete, Muhafazakar milletvekillerinin Sunak'ın piyasaları güvence altına alacağını ve borçlanma maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacağını umduklarını da aktardı. 

Telegraph da benzer bir adımla izliyor ve “Başbakan ekonomik krizi sona erdirmek için savaşan grupları tek atış için bir araya getirmeyi hedefliyor” diyor.