29 Mart 2024, Cuma
Giriş: 23.10.2022 15:45 | Son Güncelleme: 23.10.2022 18:38

İngiltere Kralı Charles'ın emlak imparatorluğu

Forbes dergisi uzmanlarla ve emlakçılarla yaptığı araştırmada İngiltere Kralı 3. Charles'ın İngiltere, Galler ve Romanya'daki mülklerini tahmini değerleriyle birlikte kaleme aldı. Yeni İngiliz hükümdarı, tacını muhafaza edebileceği 7 saray, 10 kale, 12 ev, 56 kulübe ve 14 antik kalıntıya hükmediyor
İngiltere Kralı Charles'ın emlak imparatorluğu - Resim: 1

73 yaşındaki hükümdar eylül ayında tahta çıktığında, büyük bir kısmı gayrimenkul olmak üzere 42 milyar dolarlık bir imparatorluğun kontrolünü devraldı. Forbes, kralın yeni mülklerinin tamamını bulmak için emlak kayıtlarını, yıllık raporları, denetimleri, arşivleri ve yasama belgelerini taradı. Forbes'un 4,9 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ettiği monarşinin resmi merkezi Buckingham Sarayı'ndan, Charles'ın ilk olarak 1980 yılında 865 bin sterline yani bugünün 3,7 milyon dolarına satın aldığı ve şu anda 39 milyon dolar değerinde olan Gloucestershire'daki kır evi Highgrove House'a kadar uzanıyor. Tacı giyeli henüz birkaç hafta olmasına rağmen Charles'ın yedi kuşaktır süregelen geleneği bozarak Buckingham Sarayı'nı Londra'daki ikametgahı olarak reddetmesi ve tahmini değeri 72 milyon dolar olan Clarence House'daki mevcut evinde kalması bekleniyor. Ancak Highgrove'da da zaman geçirmeye devam edeceği söyleniyor. Bu da Galler Prensi ve Cornwall Dükü olarak yerine geçen ve şu anda oğlu William'a yıllık yaklaşık 740 bin dolar kira ödemesi gerekeceği anlamına geliyor.

Doğrudan Kral'a ait değil

Forbes'un sayımına göre bu mülkler en az yedi saray, 10 kale, 12 ev, 56 tatil evi ve 14 antik kalıntıdan oluşan geniş bir koleksiyonun parçası. İskoçya'daki Balmoral Kalesi ve Kraliçe'den miras kalan ve şu anda kişisel olarak sahip olduğu Norfolk'taki Sandringham Evi dışında, bu zengin konutların ve tarihi eserlerin hiçbiri doğrudan Kral'a ait değildir. Bunların çoğu Kraliyet Mülkü, Lancaster Dükalığı ve Cornwall Dükalığı tarafından, Kral'ın hükümdarlığı süresince Kraliyet hakkı olarak tutulan kurumlara aittir. Diğerleri monarşinin kendisi tarafından halefleri ve ulus için emaneten kontrol edilirken, diğer dört mülk ise Kral'ın Galler Prensi iken kurduğu iki vakıf tarafından tutuluyor.

İngiltere Kralı Charles'ın emlak imparatorluğu - Resim: 2

Sadece saraylar ve kır evleri de değil Charles, Crown Estate ve Duchies aracılığıyla Birleşik Krallık genelinde Ascot Hipodromu ve Oval kriket sahasından en az üç golf sahasına, özel bir hava alanına ve hükümdarın özel kilisesi olan Westminster'daki Savoy Şapeli'ne kadar uzanan 12,9 milyar dolarlık ticari, konut ve tarımsal mülkleri de denetliyor. Kraliyet ayrıca İngiltere'nin en ünlü anıtlarından biri olan ve 1915 yılında 6 bin 600 Sterline yani bugünü yaklaşık 590 bin dolara satın alan yerel bir sakin olan Cecil Chubb tarafından 1918 yılında ulusa hediye edilen Stonehenge'i de elinde bulunuyor.

İngiltere Kralı Charles'ın emlak imparatorluğu - Resim: 3

İngiliz monarşisi, kraliyet vakıfları ya da bizzat Kral tarafından korunan lüks malikaneler, abartılı konaklar ve yıkılmaya yüz tutmuş harabeler, Birleşik Krallık'ın dört ülkesinden üçüne ve Transilvanya'daki iki kır evine yayılmıştır. Eskiden daha fazlası da vardı 1998 ve 1999 yılları arasında Crown Estate, İskoçya'daki altı şato, iki saray ve bir kalenin mülkiyetini İskoç hükümetine devretti. Ancak sadece on dört ev Kral ve kraliyet ailesinin resmi konutları olarak hizmet veriyor. İki kraliyet konutu daha kişisel olarak diğer aile üyelerine ait. Charles'ın kız kardeşi Prenses Anne, tahmini değeri 29 milyon dolar olan Gloucestershire'daki Gatcombe Park'ın sahibi.

İlk kuzeni olan Gloucester Dükü ise Northamptonshire'daki Barnwell Malikanesini 5.4 milyon dolara satışa çıkardı. Charles'ın yeni evlerinden bir diğeri olan Kuzey İrlanda'daki Hillsborough Kalesi'ndeki kraliyet sarayı, 1925 yılında 24 bin sterline yani bugünün parasıyla 1,3 milyon dolara satın alan İngiliz hükümetine ait.

Bazıları turistik olarak kullanılıyor

Sıradan vatandaşlar da kraliyet yaşam tarzından pay alabilirler. Cornwall ve Lancaster Dükalıkları İngiltere, Galler ve Scilly Adaları'nda kiralanabilen 56 tatil evi ve kır evi işletirken, Galler Prensi'nin Hayırseverlik Fonu Romanya'da iki yatak ve kahvaltı işletmektedir. Londra Kulesi ve Caernarfon Kalesi gibi ortaçağ başyapıtları da dahil olmak üzere geri kalan her şey çeşitli hayır kurumları ve vakıflar tarafından yönetilen turistik yerlerdir. Forbes bu mülkleri, Çek emlak ajansı Luxent'in tarihi mülkler satış uzmanı Lenka Dušková Munter ve emlakçı web sitesi GetAgent.co.uk'nin kurucu ortağı ve CEO'su Colby Short tarafından sağlanan tahminlerin yardımıyla değerlendirdi. İşte Kral Charles'ın emlak imparatorluğunun bir dökümü:

İngiltere Kralı Charles'ın emlak imparatorluğu - Resim: 4

İngiltere'deki mülkleri

Buckingham Sarayı

Değeri: 4.9 milyar dolar