29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.07.2022 09:15 | Son Güncelleme: 26.07.2022 10:49

İngiltere’de başbakan adayları Sunak ve Truss ekonomi üzerinde kozlarını paylaştılar

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lider adayları Rishi Sunak ve Liz Truss canlı yayında kozlarını paylaştı. Başbakan adaylarının tartışmasında ekonomi başlığı öne çıktı
İngiltere’de başbakan adayları Sunak ve Truss ekonomi üzerinde kozlarını paylaştılar

Muhafazakar Parti'de liderlik yarışında finale kalan iki isim Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Maliye eski Bakanı Rishi Sunak, BBC’nin tartışma programına katıldı. Canlı yayınlanan programda tartışma ülkedeki hayat pahalılığı ve iki adayın ekonomi politikaları üzerine yoğunlaştı.

Vergi indirimi tartışması

Rishi Sunak, İngiliz halkının yaşadığı enflasyon problemi ve artan maliyetler konusunda acil bir önlem alıp almayacağı sorusuna, “fiyatların ne noktaya ulaşacağının izlenmesi gerektiği” yanıtını verdi.  Sunak, Liz Truss'un vergi indirimlerini finanse etmek için borçlanma fikrinin uygun olmadığını ve yüzde 7 oranında faize yol açacağını iddia etti. Son zamanlarda ülkede yüzde 9,4'e ulaşan enflasyon hakkında konuşan Sunak, "Enflasyonu dizginlememiz gerekiyor. Bunu şimdi yapmazsak, uzun vadede hepinize ve evinde bizi izleyen herkese çok daha pahalıya mal olacak" dedi.

Truss ise Sunak'ın vergi artışı yönündeki politikasının ülkeyi resesyona sürükleyeceğini savunarak, şu anda başka hiçbir ülkenin vergi koymadığını ve OECD'nin Rishi'nin politikalarını daraltıcı olarak nitelendirdiğini kaydetti

'En yüksek vergi artışın senin döneminde yapıldı'

Sunak, Truss'ın vergi indirimi planlarının "ahlaki ve sağlam" olmadığını savunurken, Truss da Sunak'ın Maliye Bakanlığı dönemini hatırlattı. 70 yılın en yüksek vergi artışının Sunak döneminde yapıldığını söyledi.

Rusya ve Çin ile ilişkiler

Programda, Rusya ve Çin ile ilişkilere de değinildi. Liz Truss, Londra-Pekin ilişkilerine dair, “Stratejik olarak Rusya'ya bağımlı hale gelmek konusunda yaptığımız hatayı tekrarlamamalıyız" değerlendirmesinde bulundu. Truss, sosyal medya uygulaması Tiktok gibi Çin menşeli uygulamalarda kısıtlamaya gidilebileceği sinyalini de verdi.

Brexit suçlaması

Truss’ın 2016’daki Brexit referandumunda AB yanlısı tutum alması da tartışmada gündeme geldi. AB’de ayrılma yönünde oy kullanan Sunak, Truss’ı 6 yıl önceki bu oyu üzerinden iğneledi. O dönem Brexit’in ‘trajedi’ olacağını savunan Truss, bugün artık Brexit’i başarıya dönüştürmekten bahsediyor.

Ukrayna’nın işgali

Adaylara Ukrayna işgali ile ilgili Rusya’ya karşı atmayı planladıkları askeri adımlar da soruldu. “Karadeniz’e askeri gemi göndermeye hazır mısınız?” sorusuna Truss, bu hata olur yanıtını verdi.Sunak da İngiltere’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları hatırlattı ve Truss ile aynı noktada olduklarını söyledi. İki aday da rakiplerini kabinelerinde görmekten mutlu olacaklarını söyledi.

Yeni başbakan 5 Eylül'de açıklanacak

İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve başbakan, 5 Eylül'de açıklanacak. Yeni lider seçilene kadar, Başbakan Boris Johnson görevine devam edecek.

 Kaynak: AA, BBC