06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 08:40 | Son Güncelleme: 05.07.2024 09:25

İngiltere'de gazeteler İşçi Partisi'nin zaferini nasıl gördü?

Keir Starmer'ın 14 yıllık Muhafazakâr iktidarın ardından başbakan olmasıyla birlikte Britanya'nın önde gelen gazeteleri tarihi seçim sonucunu manşetlerine taşıdı
İngiltere'de gazeteler İşçi Partisi'nin zaferini nasıl gördü?

Birkaç sürprizle dolu bir gecenin ardından, İngiltere 14 yıllık Muhafazakâr iktidarın ardından bir İşçi Partisi hükümetini karşılamaya hazırlanırken, gazetelerin manşetleri birbirlerinden çok farklı değil. The Guardian, Keir Starmer'ın partisinin tarihi zafer kazandığı geceyi "İşçi Partisi'nin ezici üstünlüğü" başlığıyla özetledi. Starmer'ın eşi Victoria ile birlikte çekilmiş bir fotoğrafı, gazetenin Muhafazakârlara desteğin Birleşik Krallık genelinde düştüğünü belirten ana haberinin üzerinde yer aldı.

Seçim arifesinde İşçi Partisi'ni destekleyen The Sun, Starmer'ın zaferinin netleşmesinin ardından "Gülümseyerek kazanan" başlığını attı. Daha önceki sayısında ise "Britanya kırmızıyı görüyor" başlığını kullanan gazete, sandık çıkış anketlerinin İşçi Partisi'ne "170 sandalyelik büyük bir çoğunluk" verdiğine dikkat çekti.

Starmer ve İşçi Partisi'nin ezici bir zafer kazandığını belirten Mirror'ın başlığında ise Here we go (İşte başlıyoruz) cümlesi Stamer'ın adı eklenerek "Keir we go" kullanıldı. 

Telegraph'ın ilk baskısında "Muhafazakarlar için modern tarihin en kötü sonucu, Sunak'ın istifası bekleniyor" yazıyor. "İşçi Partisi heyelanı" manşeti, İşçi Partili Peter Mandelson'ın "bir seçim meteoru çarptı" sözlerini aktaran bir haberin üzerinde yer aldı.

The i'de  "İşçi Partisi heyelanı" başlığı kullanılıyor ve Reform'un sağ oyları bölerek beklenenden daha fazla milletvekili kazanabileceği belirtiliyor.

The Times, Starmer'ın "Blair tarzı bir çoğunluğa" sahip olacağını söylerken, manşetinde "İşçi Partisi ezici bir seçim galibiyetine doğru ilerliyor" ifadesini kullandı.

Financial Times'ın manşetinde "İşçi Partisi ezici bir çoğunlukla iktidara geliyor" başlığı yer alırken, Nigel Farage'ın Reform partisine verilen desteğin arttığına da dikkat çekiliyor. Haberde İşçi Partisi milletvekili David Lammy'nin şu sözlerine yer verildi: Eğer çalışan insanlar için bir şey yapmazsak, biz yokuz ve milliyetçiler peşimizde olacak. Dünyanın dört bir yanında gördüğümüz ders budur.

Star, ön sayfasında "Görevde on dört yıl: İşte iyi kısımlar tam olarak:" başlığı altında boş bir not defteri kullandı.