20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 08.09.2022 12:16 | Son Güncelleme: 08.09.2022 12:40

İngiltere'nin obezlikle eleştirilen yeni Sağlık Bakanı: Rol model olmadığımı biliyorum

Liz Truss kabinesindeki etnik çeşitlilik ile övgüleri toplasa da Sağlık Bakanlığı'na Therese Coffey'i ataması tepki çekti. Parti videoları sızan ve sağlıksız yaşam tarzı ile eleştirilen Coffey ise "Rol model olmayabilirim asıl odaklandığım şey hastalara nasıl sağlık hizmeti sunulacağı" dedi
İngiltere'nin obezlikle eleştirilen yeni Sağlık Bakanı: Rol model olmadığımı biliyorum

Boris Johnson'ın istifasının ardından 5 Eylül'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçilen Liz Truss, dün Kraliçe 2. Elizabeth'ten hükümeti kurma görevini almasının ardından yeni kabineyi oluşturdu. Truss, kabinesinde etnik çeşitliliği öne çıkararak, Maliye, Dışişleri ve İçişleri gibi oldukça önemli pozisyonlara farklı etnik kökenlerden isimleri atadı. Bu tercihleri ile övgüleri toplayan 47 yaşındaki lider, Therese Coffey'i Sağlık Bakanı ve Başbakan yardımcısı olarak ataması nedeniyle sert eleştirilerin hedefi oldu.

Seçimlerden önce sağlık sistemindeki krizin üçüncü önceliği (Ekonomik büyüme ve enerji problemi) olduğunu ilan eden Truss, böyle kritik bir pozisyona yakın arkadaşını getirmekle eleştirildi. Elbette tercihinin hedefte olması sadece yakınlığıyla ilgili değildi. 

Therese Coffey, pozisyona tezat bir şekilde İngiliz kamuoyunda bira, müzik ve futbol aşığı olmasıyla biliniyor. Kabinenin açıklanmasıyla birlikte yeni Sağlık Bakanı ve Başbakan Yardımcısı'nın eski parti videoları viral oldu. Sağlıksız obez hali ile eleştirilen Truss'ın bir elinde puro diğer elinde içki şişesi ile olması tepki çekti.

"Rol model olmadığımı kabul ediyorum"

Bir anda İngiltere'nin en çok tartışılan ismi durumuna gelen Coffey, LBC radyosundan Nick Ferrari'ye yaptığı açıklamalarda asıl odaklandığı şeyin hastalara nasıl sağlık hizmeti sunulacağı olduğunu söyledi.

Therese Coffey "Rol model olmayabilirim, bunu kabul ediyorum. Baş Sağlık Görevlisi (Chris Whitty) ve diğerleri, eminim bu konuda rol model olmaya devam edeceklerdir. Ben de (Ulusal Sağlık Hizmetlerinde) bir hastaydım. Bazı iyi deneyimlerim oldu ve daha iyi olabilecek bazı deneyimlerim de oldu" dedi.

Obez ve obezite nedir?

Obezite, biriken fazla vücut yağının sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek seviyede çok olması nedeniyle oluşan tıbbi bir durumdur. Bir kişinin ağırlığının kişinin boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir ölçüm olan Vücut kütle indeksinde (VKİ) genel olarak indeksi 25 kg/m2 ila 30 kg/m2 ve üzeri olanlar obez olarak kabul edilirler.