Mega deprem, 8 veya daha büyük büyüklükteki, olağanüstü yıkıcı bir güce sahip olabilecek ve tsunami oluşma olasılığı yüksek olan bir deprem olarak tanımlanıyor.
The Independent’ta yer alan habere göre, Japonya’da mega depremin en olası lokasyonu, Japonya’nın Pasifik kıyısı yakınlarındaki 800 kilometre uzunluğundaki Nankai Çukuru. Hükümet paneli, bu bölgede böyle bir depremin olasılığının artık yüzde 80’in üzerine çıktığını, önceki yüzde 70-80 tahminlerinden yükseldiğini belirtti.
Japonya’da Deprem Araştırma Teşvik Merkezi her yıl aktif fay hatları ve deniz tabanı bölgelerinde meydana gelebilecek depremlerin olasılığını belirliyor. Paneli Başkanı ve emekli Tokyo Üniversitesi profesörü Naoshi Hirata “Bu olasılık, herhangi bir anda bir depremin meydana gelmesinin şaşırtıcı olmayacağını gösteren bir rakamdır” dedi. Hirata “İnsanlardan hazırlıklı olmaya devam etmelerini istiyoruz” dedi.
Panel, Japon Çukuru ve Chishima Çukuru'nda bir mega deprem olasılığının da arttığını ve Tokachi açıklarında 8.6 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme olasılığının yüzde 20 olduğunu tespit etti.
"Nankai Çukuru'nda her 100-200 yıl arasında deprem oluyor"
Olası depremin nedeni, iki tektonik plakanın hareketi: Filipin Denizi plakası, Japonya'nın üzerinde bulunduğu kıtasal plakanın altına yavaşça kayıyor. Bu plakalar hareket ederken birbirine takılıyor. Zamanla bu durum enerji birikmesine neden oluyor. Plakalar takıldıkları noktadan nihayet kurtulduğunda, bu enerji aniden serbest kalıyor ve bir mega depreme yol açabiliyor.
Japonya Deprem Araştırma Teşvik Merkezi'ne göre, Nankai Çukuru'nda son 1400 yılda her 100 ila 200 yılda bir mega deprem meydana geldi. En son deprem 1946 yılında kaydedildi. Tüm Japonya’da hissedilen bu deprem, yalnızca Honshu’nun güneyinde 36 bin evi yıktı.